20 Ιανουάριος 2016, 16:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2016, 17:01

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου μαγειρεύει στην Κασταμονή του Πόντου (βίντεο)

  • Η Μαρία Εκμεκτσίογλου μαγειρεύει στην Κασταμονή του Πόντου (βίντεο)
    Η Μαρία Εκμετσίογλου φτιάχνει γεμιστό κοτόπουλο στην υπαίθρια κουζίνα που στήθηκε στο κάστρο της πόλης Αμάσρα

Ένα γευστικό οδοιπορικό στον Πόντο, μια περιοχή που αγαπά ιδιαίτερα εξαιτίας του παππού της, που ήταν από τη Σαφράμπολη, πραγματοποιεί η Πολίτισσα μαγείρισσα Μαρία Εκμεκτσίογλου. Μέσα από την εκπομπή της «Από την Πόλη στην Ανατολή» που προβάλλεται κάθε Σάββατο στον Alpha, μεταφέρει στην Ελλάδα γεύσεις και εικόνες.

Το περασμένο Σάββατο προβλήθηκε το επεισόδιο που γυρίστηκε στην Κασταμονή (τουρκικά: Kastamonu), πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, και μια από τις λιγότερο γνωστές πόλεις του Πόντου.

Η περιήγηση της Μαρίας Εκμετσίογλου ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και το πολυσύχναστο Ναρσουλάχ Μεϊντάνι. Στη συνέχεια επισκέφθηκε ένα από τα πιο γνωστά παστουρματζίδικα της πόλης, το οποίο σε συνεργασία με τον διπλανό φούρνο είναι υπεύθυνο για «τις κυριακάτικες παστουρμαδόπιτες των μερακλήδων», όπως λέει η διάσημη μαγείρισσα. Η πρώτη συνταγή που παρουσιάζεται είναι μια νόστιμη πίτα, για όλες τις ώρες.

Επόμενή της στάση είναι η μικρή παραθαλάσσια πόλη Αμάσρα (τουρκικά: Amasra). Πρόκειται για τη σύγχρονη εκδοχή της πόλης που ιδρύθηκε από τη βασίλισσα της Ηράκλειας του Πόντου Άμαστρη, στη θέση της αρχαιότερης Σησάμου η οποία ήταν αποικία των Μεγαρέων.

Στην παραλία της πόλης, αφού περιηγήθηκε στο παζάρι όπου οι γυναίκες των γύρω χωριών πωλούν προϊόντα του κήπου ή του μπαξέ τους, η Μαρία Εκμεκτσίογλου έφτιαξε κυδωνάτο κεμπάπ.  Μέσα στις παλιές γραφικές γειτονιές στο εσωτερικό του κάστρου, στην υπαίθρια κουζίνα της μαγειρεύτηκε κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι. 

Το ταξίδι της εκπομπής ολοκληρώνεται στην πόλη της Κασταμονής με μια ξενάγηση στο πολιτιστικό κέντρο και στο κάστρο.