20 Ιανουάριος 2016, 11:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2016, 10:42

Κύπρος: Δεν θα γίνει 5μερής διάσκεψη για το Κυπριακό στο Νταβός

  • Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με φόντο το δημοψήφισμα στην Τουρκία
    (Φωτ.: ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Φρένο στη φημολογία που προκλήθηκε σχετικά με το εάν θα πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός με τη συμμετοχή του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, επιχείρησε να βάλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως επισήμανε με κατηγορηματικό τρόπο ο Κύπριος αξιωματούχος που συνοδεύει τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στο Νταβός, δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης πενταμερούς διάσκεψης (σ.σ.: με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών Ελλάδας-Τουρκίας -Βρετανίας, του προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί) ή οποιασδήποτε άλλης μορφής διάσκεψης για το Κυπριακό.

Θα πρέπει, είπε, να συγκληθεί μια πολυμερής και όχι πενταμερής διάσκεψη, «εάν και εφόσον οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, έλθουν σε "ακτίνα συμφωνίας"». Την πολυμερή διάσκεψη, εξηγεί, θα απασχολήσει η κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων, χωρίς αυτό, σημειώνει, «να επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυπριακής ιδιοκτησίας φύση των συνομιλιών».

Όσο για την πενταμερή διάσκεψη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως είναι ιδέα της τουρκικής κυβέρνησης. «Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια τέτοια πενταμερή διάσκεψη» πρόσθεσε.

Μάλιστα, έκανε σαφές ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προσκληθεί στο Νταβός ως αρχηγός κράτους, όπως φαίνεται και στα έγγραφα του Φόρουμ, και όχι ως ηγέτης κοινότητας.

Νωρίτερα, το γραφείο του Μουσταφά Ακιντζί είχε σπεύσει να «διορθώσει» το κακό που είχε γίνει με «παραποιημένη» δήλωση του Τουρκοκύπριου πολιτικού, σύμφωνα με την οποία η «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ) θα συμμετάσχει στο Φόρουμ του Νταβός σε ηγετικό επίπεδο για πρώτη φορά». Πήρε πρόσκληση ως «ηγέτης των Τουρκοκυπρίων», σημειώνει το γραφείο του, ενώ η αναφορά σε συμμετοχή στο Νταβός της «ΤΔΒΚ» αντικαταστάθηκε με «συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στο Νταβός σε ηγετικό επίπεδο».