24 Ιανουάριος 2016, 16:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2016, 16:24

Τρισδιάστατη επιχειρούν να κάνουν την επίσκεψη στη Στρατονίκεια οι αρχαιολόγοι

  • Τρισδιάστατη επιχειρούν να κάνουν την επίσκεψη στη Στρατονίκεια οι αρχαιολόγοι
    Το γυμνάσιο της Στρατονίκειας όπου οι νέοι γύμναζαν όχι μόνο το σώμα τους αλλά και το πνεύμα τους, με μαθήματα ιστορίας και φιλοσοφίας

Σε τρισδιάστατη απεικόνιση θα μπορούν σύντομα να βλέπουν τις δομές της αρχαίας πόλης της Στρατονίκειας, στη σημερινή Τουρκία, οι επισκέπτες, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητή Μπιλάλ Σογιούτ. Το έργο της απεικόνισης σε 3D έχει αρχίσει από χρόνια και καλύπτει ένα προς ένα τα μνημεία.

«Πόλη της αγάπης και των μονομάχων» αποκάλεσε τη Στρατονίκεια ο Σογιούτ, ενημερώνοντας ότι πέραν των ανασκαφών οργανώνεται ειδικός χώρος υποδοχής των τουριστών όπου θα μπορούν να βλέπουν την ιστορία της πόλης.

Με ιδρυτή τον Αντίοχο Α΄, τον βασιλιά των Σελευκιδών, η πόλη οικοδομήθηκε τον 3ο αι. π.Χ. πιθανώς πάνω στα ερείπια προγενέστερου οικισμού, στον οποίον αναφέρονται ο Ηρόδοτος και ο Παυσανίας. Τα μνημεία της Στρατονίκειας είναι φιλοτεχνημένα από λευκό μάρμαρο και δημιουργήθηκαν σε διάφορες περιόδους μετά την αρχική, Κλασική, της γέννησης της πόλης. Κατά τον επικεφαλής των ανασκαφών, στην περιοχή μπορεί κανείς να δει δείγματα ιστορίας χιλιάδων χρόνων.

Η Στρατονίκεια, που βρίσκεται στην επαρχία των Μούγλων της Τουρκίας, εντάχθηκε στον προσωρινό κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία που αποτελούν Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, κάτι που χαροποιεί τους αρχαιολόγους, οι οποίοι ελπίζουν ότι όταν ολοκληρωθούν τα σχέδια για την ανάδειξη της αρχαίας πόλης, θα ενταχθεί και στον μόνιμο.