19 Ιανουάριος 2016, 16:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2016, 15:30

Εντυπωσιακή η κοπή πίτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» (φωτο)

  • Εντυπωσιακή η κοπή πίτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» (φωτο)
  • Εντυπωσιακή η κοπή πίτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» (φωτο)
  • Εντυπωσιακή η κοπή πίτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» (φωτο)

Μια ξεχωριστή βραδιά έζησαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016.

Μέσα σε ζεστή και γιορταστική ατμόσφαιρα, με κρασί και μεζέδες, μέλη και φίλοι (ξεπέρασαν τους 500 οι καλεσμένοι) συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του συλλόγου και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.

Η Σοφία Σαββίδου, πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του συλλόγου, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο σύλλογος και φέτος έγινε πυξίδα και φάρος φωτεινός στο μεγάλο ταξίδι της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού. Στον απολογισμό της ανέφερε ότι οι δραστηριότητές του ήταν πάρα πολλές, καθώς διοργάνωσε αλλά και συμμετείχε σε αξιόλογες και σημαντικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Αθήνας. Τέλος η πρόεδρος προσκάλεσε όλους να γίνουν συμμέτοχοι στις δράσεις του συλλόγου.

Πιστοί λοιπόν στην παράδοση, οι Πόντιοι Αγ. Βαρβάρας ξεκίνησαν τη βραδιά με το δρώμενο «Ευχία Δώστεν» με τη θεατρική ομάδα του συλλόγου, σε κείμενα του Κυριάκου Σαχανίδη στην ποντιακή διάλεκτο. Στη συνέχεια η χορωδία του συλλόγου έψαλε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα υπό το φως των κεριών, συγκινώντας όλους τους καλεσμένους.

Ακολούθησε τιμητική διάκριση στον καλλιτέχνη και συμπατριώτη Γιάννη Φλωρινιώτη, με ρίζες από το Καρς του Πόντου, στον οποίο προσφέρθηκαν ενθύμια που μαρτυρούσαν την ιστορία του Πόντου. Ο καλλιτέχνης ενθουσιάστηκε από τη φιλοξενία και την αγάπη, ευχαρίστησε το σύλλογο και καμάρωσε τα βλαστάρια της παράδοσης. 

Στη συνέχεια η πρόεδρος με αισθήματα στοργής και εκτίμησης βράβευσε μέλη του χορευτικού που πέρασαν σε πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας: την Κατερίνα Δαλιανίδου (Φιλοσοφική) και τη Μαρία Τσουλφά (Πάντειο). 

Ο π. Μελέτιος ευλόγησε την πίτα και οι προσκεκλημένοι έδωσαν τις ανάλογες ευχές. 

Το δοξάρι της κεμεντζέ του Δημήτρη Τσούλφα, το τραγούδι του Σταύρου Σαββίδη και το νταούλι του Σάββα Ηλιάδη συνόδεψαν τους 120 χορευτές που χόρεψαν με έντονη διάθεση τους λεβέντικους χορούς του Πόντου και παρουσίασαν έθιμα της Πρωτοχρονιάς. Κατά την είσοδό τους κέρασαν τσίπουρο και ποντιακές λιχουδιές τους καλεσμένους. 

Στο τέλος τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και απλά μέλη του συλλόγου πρόσφεραν δώρα και λουλούδια στην πρόεδρο Σοφία Σαββίδου, για την προσωπικότητα και την προσφορά της. Ακολούθησε χορός και γνήσιο ποντιακό γλέντι για όλους με τους Γιάννη Φλωρινιώτη, Μπ. Καστρινόπουλο, Μ. Κυριλλίδη, Γ. Ταϊλαχίδη, Μ. Μωυσιάδη στο τραγούδι, Δ. Τσούλφα, Γ. Κυριακίδη στη λύρα και Σ. Ηλιάδη, Κ. Φουλίδη στο νταούλι. Και οι τέσσερις γενιές χόρεψαν πιασμένοι χέρι-χέρι με το ίδιο άσβεστο πάθος των προγόνων μας.

Κανείς δεν έμεινε στην καρέκλα του· γνώστες και μη των χορών, όλοι στον κύκλο της ζωής.

Ήταν μια γιορτή χαράς, κοινωνικής επαφής και νοσταλγίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αδελφών ποντιακών σωματείων αλλά και άλλων συλλόγων (Εφέδρων Αξιωματικών, Δαμαριώνας Νάξου, Ομίλου Ν. Περάμου, Κρητών Αγ. Βαρβάρας). Παρόντες ήταν και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κ. Μπατσάρας, καθώς και ο διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομάδας «Ελλάς Ποντίων», Χρ. Αποστολίδης.

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ16
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2016
20:00
Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από τα χορευτικά τμήματα και τη θεατρική ομάδα του συλλόγου.