19 Ιανουάριος 2016, 10:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2016, 10:36

Από την Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Ουψάλας με… γεύμα αγάπης

  • Από την Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Ουψάλας με… γεύμα αγάπης
    Εβδομήντα άστεγοι της Ουψάλας συμμετείχαν στο γεύμα αγάπης που οργάνωσε η Ελληνική Πολιτιστική Στέγη
  • Από την Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Ουψάλας με… γεύμα αγάπης

Θεσμός θεωρείται πλέον στην Ουψάλα της Σουηδίας το γεύμα αγάπης που προσφέρει η Ελληνική Πολιτιστική Στέγη στους άστεγους της πόλης, ανήμερα των Θεοφανίων, ημέρα αργίας για τις υπηρεσίες του Δήμου που συνήθως τους περιθάλπουν.

Συνεπείς λοιπόν στο ραντεβού τους οι Έλληνες της Ουψάλας μαγείρεψαν παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και υποδέχτηκαν στο ιδιόκτητο κτήριο της Στέγης τους 70 αστέγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

«Η απήχηση της δράσης αυτής στην τοπική κοινωνία είναι μεγάλη», εξηγεί στο pontos-news ο ταμίας της Πολιτιστικής Στέγης Νίκος Χατζηκωνσταντίνου. «Η εκδήλωση καλύφθηκε με εκτενές ρεπορτάζ στο τοπικό κανάλι και εκεί μας έθεσαν το ερώτημα αν σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τη δράση. Μετά από αυτό σκεφτόμαστε να καθιερώσουμε και ένα δεύτερο γεύμα αγάπης, στο τέλος του Καλοκαιριού», συμπληρώνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Η Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Ουψάλας γεννήθηκε πριν από 35 χρόνια, από τη συνένωση δύο ελληνικών συλλόγων και έκτοτε έχει ενεργό δράση στα τεκταινόμενα στην τοπική κοινωνία. Σήμερα αριθμεί περίπου 150 μέλη και συνεχίζει την προσπάθεια να κρατά ζωντανό τον ελληνικό πολιτισμό, όχι μόνο για να θυμούνται οι ομογενείς αλλά και για να μαθαίνουν οι ντόπιοι.

Η Στέγη παραμένει ανοιχτή αρκετές ώρες τις ημέρας για όποιον θέλει να πιεί έναν καφέ, να διαβάσει ελληνικές εφημερίδες, να ανταλλάξει απόψεις αλλά και να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες που προσφέρει για παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους.

Με τα χορευτικά της τμήματα δίνει το παρών στο φολκλορικό φεστιβάλ που οργανώνεται στην πόλη  το Σεπτέμβριο, ενώ πάντα φροντίζει να ρίχνει γέφυρες και σε πολιτιστικούς συλλόγους μεταναστών από άλλες χώρες.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω του νέου ρεύματος Ελλήνων μεταναστών προς τη Σουηδία, η Πολιτιστική Στέγη παράσχει επίσης, στο βαθμό που είναι δυνατό, πληροφορίες και στήριξη, στους Έλληνες επαγγελματίες –κυρίως γιατρούς- αλλά και φοιτητές που προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους στην Ουψάλα.