19 Ιανουάριος 2016, 11:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούνιος 2016, 14:26

Η δίκη της υπόθεσης Χραντ Ντινκ, που δολοφονήθηκε σαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη το 2007, αρχίζει τώρα!

  • Η δίκη της υπόθεσης Χραντ Ντινκ, που δολοφονήθηκε σαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη το 2007, αρχίζει τώρα!
    Κάθε χρόνο τέτοια μέρα γίνονται διαδηλώσεις στη μνήμη του Αρμένιου δημοσιογράφου. Αξίωση: απόδοση δικαιοσύνης και δικαίωση (φωτ. αρχείου: EPA / Sedat Suna)

Ήταν 19 Ιανουαρίου του 2007 όταν ο εθνικιστής Ογκιούν Σαμάστ, με εντολή του Γιασίν Χαγιάλ, εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Αρμένιο δημοσιογράφο και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χραντ Ντινκ έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Agos στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σαμάστ καταδικάστηκε σε 22 χρόνια κάθειρξη και ο Χαγιάλ σε ισόβια για ηθική αυτουργία. Αποδόθηκε όμως δικαιοσύνη; Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ακόμα βγαίνουν στους δρόμους για να τιμήσουν τη μνήμη του Χραντ Ντινκ και να αξιώσουν δικαίωση –ανάμεσά τους πολλοί Τούρκοι– πιστεύουν πως όχι.

Ένα καλά δικτυωμένο παρακράτος φέρεται εμπλεκόμενο στη δολοφονία του Ντινκ· ανώτατα στελέχη της στρατοχωροφυλακής αλλά και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ).

Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του φιλοκουρδικού HDP, Ιντρίς Μπαλουκέν, και ο βουλευτής του κόμματος Γκάρο Παϊλάν, αρμενικής καταγωγής, ζήτησαν έρευνα της Βουλής περί τη δολοφονία του Ντινκ. Το επιχείρημά τους ήταν ότι το έγκλημα δεν έχει διαλευκανθεί ουσιαστικά, ούτε και ο ρόλος ορισμένων μέσων ενημέρωσης τα οποία τον είχαν βάλει στο στόχαστρο πριν από το θάνατό του. Επίσης, ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι ο ανακριτής που είχε αναλάβει την υπόθεση, ο Γκιοκάλπ Κιοκτσού, απομακρύνθηκε από τη θέση του την περασμένη εβδομάδα.

Η πρόταση του Κιοκτσού για την άσκηση δίωξης εναντίον 25 υψηλόβαθμων αξιωματούχων και αξιωματικών –ανάμεσά τους ο πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ Κωνσταντινούπολης Σάμπρι Ουζούν και ο πρώην αστυνομικός διευθυντής επαρχίας Τραπεζούντας Ρεσάτ Αλτάι– έγινε τελικά δεκτή στις 9 Δεκεμβρίου 2015 και η υπόθεση προχωρεί.


(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας Ντινκ, Φετιγιέ Τσετίν και Χακάν Μπακιρτζίογλου, που μίλησαν σε επιμνημόσυνη τελετή στο πολιτιστικό κέντρο DEPO της Πόλης την περασμένη Παρασκευή, η δίκη βρίσκεται σε σημείο καμπής καθώς επίκειται η αποκάλυψη του ρόλου που έπαιξαν στη δολοφονία Ντινκ θεσμικοί παράγοντες όπως αξιωματικοί της στρατοχωροφυλακής.

«Μετά από εννέα χρόνια πολλά από όσα ισχυριζόμασταν τεκμηριώνονται και περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Τώρα αρχίζει η δίκη», είπε ο Μπακιρτζίογλου στη Zaman.

Για σήμερα, επέτειο της δολοφονίας του Ντινκ, έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε πολλές χώρες, ενώ στην Κωνσταντινούπολη φίλοι του δολοφονηθέντος και υποστηρικτές της υπόθεσης εξιχνίασης του εγκλήματος δίνουν ραντεβού στις 13:30 στην πλατεία Ταξίμ.


(Φωτ. αρχείου: EPA / Tolga Bozoğlu)

Από την καρδιά της Πόλης, θα πορευτούν προς το σημείο της δολοφονίας του Ντινκ, μπροστά από τα παλιά γραφεία της Agos, όπου στις 14:30 θα γίνει εκδήλωση μνήμης.