18 Ιανουάριος 2016, 20:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2016, 19:20

Πίσω στην πατρίδα τα λείψανα έξι Ελλαδιτών που χάθηκαν υπηρετώντας στην Κύπρο

  • Πίσω στην πατρίδα τα λείψανα έξι Ελλαδιτών που χάθηκαν υπηρετώντας στην Κύπρο
    Από τη σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής των λειψάνων των έξι Ελλαδιτών που θεωρούνταν αγνούμενοι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΓΕΕΘΑ / STR)

Για τους συγγενείς των έξι μέχρι πρότινος αγνοούμενων Ελλαδιτών, η Δευτέρα ήταν μέρα ανακούφισης και δικαίωσης της επιμονής και του αγώνα για την αναζήτηση των ανθρώπων τους.

Και οι έξι θεωρούνταν αγνοούμενοι μέχρι την ανεύρεση λειψάνων σε εκταφές που έγιναν στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και την ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA.

Στην απέριττη τελετή που έγινε στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία, ο επίτροπος προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, παρέδωσε τα λείψανα στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα. Η Ελλάδα, διά του αναπληρωτή υπουργού, υποκλίθηκε μπροστά στα λείψανα πέντε ανδρών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου και ενός καταδρομέα, που υπερασπίστηκαν την Κύπρο στις δικοινοτικές συγκρούσεις της περιόδου 1963-1965 και στην τουρκική εισβολή του 1974, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η τελετή, στην οποία παρέστη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου, άρχισε με προσκλητήριο πεσόντων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, κατάθεση στεφάνων και επίδοση στους συγγενείς των πεσόντων τιμητικών μεταλλίων και διπλωμάτων. Επίσης παρέστησαν οι πρόεδροι των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων Ελλάδος Μαρία Καλμπουρτζή, και Κύπρου Νίκος Θεοδοσίου. Την Τρίτη τα λείψανα μεταφέρονται στην Αθήνα με μεταγωγικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο αεροδρόμιο Ελευσίνας θα γίνει τιμητική τελετή και στη συνέχεια τα λείψανα θα παραδοθούν στους συγγενείς για ενταφιασμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στο πλαίσιο της τελετής είπε πως η Κύπρος και η Ελλάδα αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες για την πατρίδα.

«Φόρο τιμής που ποτέ δεν θα είναι ο οφειλόμενος, γιατί η θυσία σας θα τον υπερβαίνει πάντοτε», τόνισε ο
Δ. Βίτσας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,τα λείψανα ανήκουν στον συνταγματάρχη Σωτήριο Σταύρου, τους στρατιώτες Δημήτριο Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα, τον έφεδρο ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαο Καβροχωριανό, και τους έφεδρους ανθυπασπιστές Θεοφάνη Λουκάκη και Νικόλαο Τσαγκιρόπουλο. Οι τρεις πρώτοι ήταν στον κατάλογο της Ερευνητικής Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα (ΕΕΑ) και οι άλλοι τρεις στον κατάλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας των Ελλαδιτών πεσόντων κατά την εισβολή.

Στον κατάλογο της ΕΕΑ υπάρχουν 77 Ελλαδίτες αγνοούμενοι (73 από την τουρκική εισβολή και 4 από την περίοδο 1963-67). Από αυτούς ταυτοποιήθηκαν οι 14.

Ο συνταγματάρχης Σωτήριος Σταύρου, του οποίου ταυτοποιήθηκε και παραδόθηκε μόλις ένα μικρό οστό, υπηρετούσε τον Αύγουστο του 1974 στο 361 Τάγμα Πεζικού και θεάθηκε για τελευταία φορά στις 15 Αυγούστου 1974.

Το οστό εντοπίστηκε από τη ΕΕΑ σε ομαδικό τάφο που έτυχε σκόπιμης επέμβασης από Τούρκους. Οι στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου Δημήτριος Τσούκας και Ζαχαρίας Καρδάρας απήχθησαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους και εκτελέστηκαν από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, ο πρώτος στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και ο δεύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 1966 (τα λείψανά τους βρέθηκαν από την ΕΕΑ σε τοποθεσία του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδακτύλου).

Ο έφεδρος ανθυπασπιστής καταδρομέας Νικόλαος Καβροχωριανός συμμετείχε στην αποστολή των Noratlas, το βράδυ της πρώτης ημέρας της τουρκικής εισβολής (μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκε μετά την εκταφή από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας). Οι έφεδροι ανθυπασπιστές Θεοφάνης Λουκάκης και Νικολάος Τσιγκαρόπουλος έπεσαν κατά την επική αντίσταση που πρόβαλε η ΕΛΔΥΚ στην περιοχή του κατεχόμενου τώρα στρατοπέδου της Δύναμης (οι δύο έφεδροι ανθυπασπιστές τάφηκαν επίσης στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας και πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση των λειψάνων τους).