18 Ιανουάριος 2016, 17:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2016, 17:20

Έλληνες λιμενικοί αναγκάζουν Τούρκο δουλέμπορο να κοιτάξει τα πτώματα τριών παιδιών (βίντεο)

  • Έλληνες λιμενικοί αναγκάζουν Τούρκο δουλέμπορο να κοιτάξει τα πτώματα τριών παιδιών (βίντεο)

Τούρκος διακινητής που οδηγούσε βάρκα με πρόσφυγες προς τα ελληνικά παράλια συνελήφθη από το Λιμενικό και εξαναγκάστηκε να δει τα άψυχα κορμιά τριών ανήλικων παιδιών που είχαν χάσει τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Ο εικοσάχρονος Ακ Όσκαρτ παραπέμπεται στον εισαγγελέα Σάμου. Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία, παράνομη διακίνηση μεταναστών και πρόκληση ναυαγίου, μετά την ανατροπή της λέμβου που μετέφερε πρόσφυγες το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, με αποτέλεσμα να πνιγούν τα τρία μικρά παιδιά, όλα τους κάτω των πέντε ετών.

Η σύλληψή του έγινε κατά την επιχείρηση διάσωσης από το Ελληνικό Λιμενικό και την οργάνωση MOAS για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, άνδρες του Λιμενικού αναγκάζουν τον διακινητή να γονατίσει πάνω από τα άψυχα κορμιά των τριών ανήλικων παιδιών, ενός 4χρονου κοριτσιού και ακόμη δύο αγοριών,
2 ετών. Εκείνος ξεσπάει σε κλάματα την ώρα που ένας Σύρος πατέρας αναγνωρίζει το πτώμα
του νεκρού παιδιού του.

Το περιστατικό κατέγραψε η κάμερα του καναλιού Sky News. Ο κατηγορούμενος δήλωσε πως ταξίδευε στην Ελλάδα για να βρει δουλειά και πως δεν πληρώθηκε για να μεταφέρει τους πρόσφυγες. Παραδέχθηκε πως τέσσερις άλλοι Τούρκοι διακινητές τον έπεισαν να μπει στη βάρκα και πως ήταν η πρώτη φορά στη ζωή του που κλήθηκε να οδηγήσει πλοιάριο.

Ο Τζον Χάμιλτον, μέλος της οργάνωσης MOAS και πρώην αξιωματικός του πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας, ανέφερε πως την ώρα του ναυαγίου επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι.


Ρεπορτάζ του SKY News (στα αγγλικά) από την επιχείρηση διάσωσης και τη στιγμή της ανάσυρσης νεκρών μικρών παιδιών

«Ίσως του έδωσαν καλά λεφτά για να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά για μένα είναι ντροπή που πλοήγησε αυτή τη βάρκα χωρίς να έχει εμπειρία και μάλιστα νύχτα σε αυτά τα νερά», δήλωσε το μέλος της MOAS στο SKY News.