18 Ιανουάριος 2016, 16:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2017, 12:57

Πρέπει τιμή σε αυτούς που υπηρετούν τον πολιτισμό του Πόντου – Ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο

  • Πρέπει τιμή σε αυτούς που υπηρετούν τον πολιτισμό του Πόντου – Ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο
    Στα βήματα των προγόνων τους – Το μεγάλο χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου
  • Πρέπει τιμή σε αυτούς που υπηρετούν τον πολιτισμό του Πόντου – Ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο
    Ηλίας Υφαντίδης, Άννα Καλαϊτζίδου, Γεωργία Ερμίδου, Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια και Λάζος Τερζάς
  • Πρέπει τιμή σε αυτούς που υπηρετούν τον πολιτισμό του Πόντου – Ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο
    Με φροντίδα οι τελευταίες λεπτομέρειες στη φορεσιά πριν οι χοροί του Πόντου ανέβουν στη σκηνή

Ο αγώνας για τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διασφάλιση της συνέχειας του πολιτισμού του Πόντου τιμήθηκε στα πρόσωπα Ποντίων, προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στο δημαρχείο Χαϊδαρίου ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα».

«Μας κάνετε περήφανους.
Θα αποτελείτε πάντα φάρο φωτεινό. Ο Θεός και η Παναγία Σουμελά να σας έχει καλά», είπε απευθυνόμενη στους τιμωμένους η πρόεδρος
του συλλόγου Γεωργία Ερμίδου.

Ο σπουδαίος, πολυγραφότατος συγγραφέας και μελετητής Χρήστος Σαμουηλίδης, που μεταξύ άλλων συνέλεξε για το Ίδρυμα Μερλιέ 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τους πρόσφυγες, η λαογράφος και συγγραφέας Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, που το 2015 ανακηρύχθηκε από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διακεκριμένο μέλος των Γραμμάτων, ο ιστορικός και συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης,
ο ερευνητής και χοροδιδάσκαλος Νίκος Ζουρνατζίδης, ο ηθοποιός Λάζος Τερζάς που επί δεκαετίες υπηρέτησε το θέατρο και ανέδειξε την ποντιακή λαλιά, και ο δάσκαλος της λύρας αλλά και της ποντιακής διαλέκτου Ηλίας Υφαντίδης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον πολιτισμό.


Λ. Τερζάς, Ν. Ζουρνατζίδης, Ηλ. Υφαντίδης, Γ. Χαριτίδου, Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, Χρ. Γαλανίδης (πρόεδρος ΕΠΜ), Γ. Ερμίδου

«Τους πρέπει ο σεβασμός και η εκτίμηση για ό,τι δίνουν στον ποντιακό πολιτισμό αλλά και γι’ αυτά που στερούν από την οικογένειά τους», είπε η Γεωργία Ερμίδου.

Οι εκατοντάδες θεατές στο αμφιθέατρο του δημαρχείου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από την Άννα Καλαϊτζίδου λόγια ενός εκάστου των τιμωμένων υπό μορφή εισαγωγής στη σκέψη τους. Στη συνέχεια, μέλη του μεγάλου χορευτικού διάβαζαν το βιογραφικό των προσωπικοτήτων, πλούσιο και εντυπωσιακό σε κάθε περίπτωση. Έπειτα το λόγο έπαιρνε ο τιμώμενος.


Άννα Καλαϊτζίδου

Λόγω ενός προβλήματος υγείας, ο Χρ. Σαμουηλίδης δεν παρέστη και την τιμητική διάκριση παρέλαβε η Γεωργία Χαριτίδου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της οποίας ο συγγραφέας είναι επίτιμο μέλος. Απών και ο Βλάσης Αγτζίδης, για λογαριασμό του οποίου παρέλαβε τη διάκριση ο γιος του.

Η Γεωργία Ερμίδου διάνθιζε με λόγια ψυχής, προσωπικά, την αναγγελία της απονομής, που έκανε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ακόμα και στην περίπτωση του Βλ. Αγτζίδη, για τον οποίον κατέθεσε τη διαφωνία του με τα γραφόμενά του. Είχε όμως δηλώσει στην εισαγωγική του ομιλία-καλωσόρισμα, ότι οι Πόντιοι θα έχουν πάντοτε τη στήριξή του.

Συγκίνησαν και καταχειροκροτήθηκαν στις παρεμβάσεις τους ο Λάζος Τερζάς, υπηρέτης του θεάτρου και ιδρυτής του Κέντρου Ποντιακού Θεάτρου και Τεχνών «Νέα Ποντιακή Σκηνή», και η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια που, όπως είπε, σημάδεψε την πορεία της στην έρευνα της λαογραφίας του Πόντου η συνάντησή της με τον Οδυσσέα Λαμψίδη.


Μιχάλης Σελέκος, Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, Γεωργία Ερμίδου

«Είμαστε ο ελληνισμός του Πόντου και θα μείνουμε εφόσον τιμούμε τα ήθη και τα έθιμά μας. Και μέσα από τους συλλόγους. Έβαλα σκοπό να τους μάθω ποιοι είμαστε και τι μας πρέπει.

»Είμαστε από τα πιο διαλεχτά κομμάτια του ελληνισμού», είπε μεταξύ άλλων
η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια.

Σχολιάζοντας σκωπτικά το πλούσιο βιογραφικό του, με ταξίδια και εμπειρίες πέρα από την παραγωγή σκέψης, ο Νίκος Ζουρνατζίδης είπε στο κοινό: «Κάποιος που ακούει το βιογραφικό, λέει “τι τυχερός!”. Υπάρχουν όμως και κρυφές πληγές. Ευτυχώς λίγες. Κάνω αυτό που αγαπώ. Αν το αποδέχονται και οι άλλοι, καλώς».


Κατάμεστη η αίθουσα στην εκδήλωση

Την προσφορά του Χρ. Σαμουηλίδη στα γράμματα και το ρόλο που διαδραμάτισε στην προσωπική του ανέλιξη ανέδειξε ο Λάζος Τερζάς, τονίζοντας πόσο η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από τους «ποιητές». Ο νεότερος των τιμωμένων, ο –και συγγραφέας θεατρικών έργων στην ποντιακή– Ηλίας Υφαντίδης, αφού μίλησε με ταπεινότητα και σεβασμό για τους δασκάλους του Γιώργο Αμαραντίδη, Δόμνα Σαμίου και Λάζο Τερζά, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για όλους τους τιμώμενους και έκανε μια προσωπική αναφορά στην οικογένειά του· αξία απαράμιλλη του ποντιακού ελληνισμού.

Μετά το πέρας των βραβεύσεων, μικρό και μεγάλο χορευτικό (υπό την επίβλεψη της χοροδιδασκάλισσας Σοφίας Σαββουλίδου) απέδωσαν χορούς του Πόντου. Έπαιξαν οι: Ηλίας Υφαντίδης (λύρα-τραγούδι-κεμανέ), Γιώργος Κουλαξουζίδης (λύρα), Παντελής Νικολαΐδης (αγγείον-φλογέρα) και Παναγιώτης Κοπαλίδης (νταούλι).

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ16
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2016
18:30
Μεγάλες προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού θα τιμήσει ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή...