19 Ιανουάριος 2016, 09:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2016, 02:04

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Εντός του 2016 στο κοινό οι θησαυροί του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου

  • Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Εντός του 2016 στο κοινό οι θησαυροί του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου

Οι θησαυροί του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου, μεγάλο μέρος των εγγράφων του που βρέθηκαν τυχαία σε κρύπτη του κτηρίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης πριν από περίπου 3,5 χρόνια, θα παρουσιαστούν στο κοινό μέσα στο 2016. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος της φετινής χρονιάς για τη διοίκηση της Λέσχης, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Κώστας Αποστολίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας.

Ήδη η ΕΛΘ έχει έρθει σε συνεννόηση με την Προεδρία της Δημοκρατίας, και ανάλογα με το πρόγραμμα του Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, θα οριστεί η ημερομηνία για την παρουσίαση των εγγράφων.

Ο Κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε ακόμα στο πολύ δύσκολο για τη Λέσχη πρώτο εξάμηνο του 2015, λόγω της έντονης οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετώπισε. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν από το περασμένο καλοκαίρι όταν εκμισθώθηκαν ακίνητα της Λέσχης. «Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το 2016, διότι παρά τα επτά χρόνια κρίσης, η ελληνική κοινωνία έδειξε πρωτοφανή αντοχή. Εύχομαι τη φετινή χρονιά η Ελλάδα να έχει την ίδια τύχη με τη Λέσχη μας», τόνισε ο Κ. Αποστολίδης, αναφερόμενος και στις 40 οικογένειες που συντηρεί η ΕΛΘ, σε συνεργασία με την οργάνωση «Αρωγή».

Η γιορτή
Με τα ποντιακά κάλαντα που είπαν τα παιδιά, ξεκίνησε η γιορτή για την κοπή της βασιλόπιτας. Ως αντάλλαγμα, τα παιδιά πήραν πορτοκάλια από το ΔΣ, έθιμο που τηρούνταν στον Πόντο, ώστε να πάει καλά η νέα χρονιά.

Στη συνέχεια, αφού ο π. Λάζαρος ευλόγησε τη βασιλόπιτα, την έκοψε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Τυχερή της βραδιάς ήταν η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, αφού το φλουρί βρίσκονταν στο κομμάτι της προέδρου της, Ιφιγένειας Πανίδου.

Μόλις ολοκληρώθηκε το μοίρασμα στον κόσμο των κολοθόπων (μικρά βασιλοπιτάκια), το μέλος του ΔΣ Παναγιώτης Φυντανίδης μίλησε για τις συνήθειες των Ποντίων την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στην αλησμόνητη πατρίδα. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα κάλαντα, στο κούτσουρο των Χριστουγέννων που έκαιγε όλη την περίοδο (το Χριστοκούρ’), στο κόψιμο της βασιλόπιτας, στο έθιμο καλαντίασμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από νεαρές κοπέλες, στο γεγονός ότι οι Πόντιοι απέφευγαν την τέλεση μυστηρίων μέχρι τα Θεοφάνια, επειδή τα νερά θεωρούνταν ακάθαρτα, στον αγώνα των νεαρών να πιάσουν το σταυρό μέσα στη θάλασσα και στη χρυσή λίρα που έπαιρνε ο νικητής από τα χέρια του δεσπότη.

Κατά την εκδήλωση βραβεύτηκε ο παπα-Λάζαρος, πνευματικός πατέρας της Λέσχης, στον οποίο το μέλος του ΔΣ Παναγιώτης Θεοδωρίδης παρέδωσε ένα βιβλίο του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με ποντιακούς χορούς που παρουσίασαν το μικρό και το μεγάλο χορευτικό της Ευξείνου Λέσχης· ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, συνοδευόμενος από τον λυράρη Παύλο Ουργαντζίδη ξεσήκωσαν τον κόσμο με τα τραγούδια τους.

Συγκίνηση προκάλεσε η σέρρα που παρουσίασαν τρία δεκάχρονα αγοράκια.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Θόδωρος Καράογλου (ΝΔ), Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ), Κώστας Γκιουλέκας (ΝΔ) και Άρης Φωκάς (Ένωση Κεντρώων), η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωυσίδης, ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Γιώργος Παρχαρίδης, και η γενική γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γεωργία Κυριακίδου.

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της στις 30 Ιανουαρίου για την ετήσια εκδήλωση βράβευσης των αριστούχων μαθητών, που διοργανώνει κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με δοξολογία στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας. Στις 10:30 θα τελεστεί τρισάγιο στο μνημείο του Πόντιου παπά και δάσκαλου (οδός Ερμού) και θα ακολουθήσει η βράβευση των μαθητών στο χώρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Νίκης 13).

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ17
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2016
18:00
Θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακό και ποντιακό πρόγραμμα.