18 Ιανουάριος 2016, 12:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2016, 12:00

Ο Πόντιος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν εξομολογείται γιατί δεν τον τίμησε η ελληνική πολιτεία

  • Ο Πόντιος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν πίσω από τα προγράμματα αποκατάστασης των κοσμοναυτών στην Ελλάδα
    Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος (αριστερά) ετοιμάζεται για νέα αποστολή στο Διάστημα, το 2017

Ήταν ένας από τους ανθρώπους με τον οποίο συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Μόσχα. Ο λόγος για τον ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο, ο οποίος στη Ρωσία θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της χώρας.

Στη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, λοιπόν, του ανέφερε ότι στόχος είναι να ξαναπετάξει στο Διάστημα το 2017, και του επισήμανε ότι σε κάθε αποστολή έχει μαζί του την ελληνική σημαία και ακούει ποντιακή μουσική.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, άλλωστε, επισκέπτεται πολύ συχνά την Ελλάδα, και δη τη Θεσσαλονίκη όπου μένει η μητέρα του.

Το πιο σημαντικό από τη συγκεκριμένη συνάντηση, όμως, ήρθε με τη μορφή παραπόνου από τον κοσμοναύτη. Όπως αποκαλύπτει η στήλη Βηματοδότης στο Βήμα της Κυριακής, όταν τον Μάρτιο του 2014 ήρθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με έναν υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά (τον οποίο δεν κατονόμασε), ο εν λόγω υπουργός αρνήθηκε να τον τιμήσει λέγοντάς του ότι δεν έκανε και τίποτε σπουδαίο!

Πάντως την ίδια άποψη δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία επί Κάρολου Παπούλια του απένειμε το παράσημο του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικα.