18 Ιανουάριος 2016, 10:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2016, 09:26

Ευρωπαϊκή αναγνώριση των ελληνικών ΜΚΟ «Αγκαλιά» και «ΜΕΤΑδραση»

  • Ευρωπαϊκή αναγνώριση των ελληνικών ΜΚΟ «Αγκαλιά» και «ΜΕΤΑδραση»
    Από τη βράβευση της οργάνωσης «Αγκαλιά».

Ο παπά-Στρατής, ιδρυτικό μέλος και ψυχή της ΜΚΟ «Αγκαλιά» δεν έζησε να δει τη διεθνή αναγνώριση του έργου του, η οποία ήρθε χθες από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η «Αγκαλιά» της Λέσβου κέρδισε το βραβείο «Raoul Wallenberg» για το 2016 του Συμβουλίου της Ευρώπης, γιατί βρέθηκε «στην πρώτη γραμμή» συντρέχοντας τους χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν στο νησί.

Το συγκεκριμένο βραβείο θεσμοθετήθηκε το 2012 και έχει το όνομα του Σουηδού διπλωμάτη Ραούλ Βάλενμπεργκ , ο οποίος το 1944 έσωσε χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα, πριν ο ίδιος συλληφθεί.

Το έργο της ελληνικής ΜΚΟ εξήρε ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Τιούρμπιον Γιάγκλαν, σημειώνοντας κατά τη βράβευση: «Μια μικρή τοπική ελληνική οργάνωση εθελοντών, η «Αγκαλιά», αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για την αποτελεσματική δράση που μπορεί να έχει μια ευρωπαϊκή κοινωνία πολιτών, σε ένα φλέγον θέμα επικαιρότητας, όπως αυτό των προσφύγων».

Αποδεχόμενοι το βραβείο οι εκπρόσωποι της οργάνωσης «Αγκαλιά» σημείωσαν μεταξύ άλλων στην ομιλία τους: «Αν μη τι άλλο, σήμερα με την αποδοχή του βραβείου Ραούλ Βάλενμπεργκ, τιμούμε το πεφωτισμένο πρόσωπο των λαών της Ευρώπης, το οποίο διαμορφώθηκε από τους λαούς της, με την ελπίδα ότι αυτό θα είναι και το πρόσωπο το οποίο θα ευδοκιμήσει τελικά. Η Ευρώπη των Λαών δεν  χτίζει φράχτες, δεν φοβάται την ετερότητα, μόνο γίνεται καλύτερη μέσα απ' αυτήν. Η Ευρώπη των Λαών δεν προκαλεί πολέμους, κι αυτό γιατί έχει διδαχθεί από την ιστορία της ότι αυτού του είδους η λογική της λεηλασίας είναι ικανή να προξενήσει μόνο μαζική δυστυχία και καταστροφή».

Η ελληνική ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση», κέρδισε το βραβείο «Βορρά-Νότου» του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το 2016.

Με το βραβείο αυτό, που θα της απονεμηθεί την Άνοιξη, επιβραβεύεται το έργο που εκτελείται για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αξιών του Συμβουλίου και της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών του Βορρά και Νότου της Ευρώπης. Είναι η πρώτη φορά που υπήρξε ελληνική υποψηφιότητα για το βραβείο, παρά την από εικοσαετίας συνεχή συμμετοχή της Ελλάδας στο Κέντρο Βορρά-Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ελληνική υποψηφιότητα επικράτησε ύστερα από τρεις γύρους επιλογής υποψηφίων, ορισμένοι των οποίων ήταν προσωπικότητες διεθνούς φήμης. Ανάμεσά τους η ηθοποιός Ατζελίνα Ζολί που εκπροσωπούσε τα Ηνωμένα Έθνη.

Η «ΜΕΤΑδραση» είναι μια Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών Στήριξης για την Επανένταξη ERSO (European Reintegration Support Organisations) και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2009 με πρωταρχικό στόχο τη στήριξη της διαχείρισης των μεταναστευτικών ρευμάτων, με τρόπο που να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας.