17 Ιανουάριος 2016, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2016, 15:00

Οικονομικές κυρώσεις τέλος για το Ιράν

  • Οικονομικές κυρώσεις τέλος για το Ιράν
    Περιχαρής ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί , λόγω της άρσης των κυρώσεων, παραδίδει τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς. (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh )

Σε άρση, από σήμερα, όλων των οικονομικών κυρώσεων που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προχώρησε η διεθνής κοινότητα, όπως προέβλεπε η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αρμόδια να ελέγχει τη δραστηριότητα του Ιράν στον πυρηνικό τομέα, έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η ΙΑΕΑ υπογράμμισσε ακόμη ότι η Τεχεράνη τήρησε τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος. «Χρυσή σελίδα» στην ιστορία της χώρας του χαρακτήρισε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί τη συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για τα πυρηνικά, η οποία οδήγησε σε άρση των οικονομικών κυρώσεων που πλήττουν εδώ και χρόνια αυτή την περιφερειακή δύναμη, πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα που αντανακλά την προσπάθεια η οποία επιτεύχθηκε με καλή πίστη από όλες τις πλευρές ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Την συμφωνία με την Τεχεράνη καταδικάζει το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κατηγορεί από χθες την Τεχεράνη ότι «δεν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων».

«Η πολιτική του Ισραήλ είναι και θα παραμείνει ακριβώς αυτή που ακολουθήθηκε: δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο υπουργικό του συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Την έναρξη της εφαρμογής της Συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα χαιρέτισε η ελληνική κυβέρνηση. «Η Ελλάδα συγχαίρει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τη θετική αυτή εξέλιξη που θα ενισχύσει τις προσπάθειες για διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.