17 Ιανουάριος 2016, 18:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2016, 19:49

Ο ΟΗΕ προτείνει «φόρο αλληλεγγύης»

  • Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία
    Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (φωτ. αρχείου)

Ένα ακόμη χαράτσι πλανάται πάνω από τον κόσμο. Αυτή τη φορά είναι ο  ΟΗΕ που το προτείνει σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα υπέρ των προσφύγων και των αδυνάμων.

Συγκεκριμένα, σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προτείνεται μια εθελοντική συνεισφορά υπό μορφή φόρου στις μεταφορές, τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, τις συναυλίες προκειμένου να καλύψει το ολοένα και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των ανθρωπιστικών αναγκών και των δωρεών.

Το 2015, ο ΟΗΕ έλαβε μόλις το ήμισυ των απαιτούμενων πόρων. Οι μερίδες τροφίμων για 1,6 εκατομμύριο Σύρους κατά συνέπεια μειώθηκαν, γεγονός που συνέβαλε στη μαζική έξοδο προς την Ευρώπη.

Η έκθεση συντάχθηκε από εννέα ειδικούς υπό την αιγίδα της Επιτρόπου της ΕΕ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και του σουλτάνου της Μαλαισίας Ναζρίν Σαχ. Για την Κ. Γκεοργκίεβα, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί μια μικρή συνεισφορά που θα βασίζεται σε έναν τεράστιο όγκο συναλλαγών.

Μιλώντας γενικά για τα καύσιμα, τις συναυλίες, τις κινηματογραφικές ταινίες, τους αθλητικούς αγώνες, η Επίτροπος διευκρίνισε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).