17 Ιανουάριος 2016, 09:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2016, 09:12

Μυτιλήνη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πέντε εργαζόμενοι σε ΜΚΟ

  • Ανησυχία από τις μαζικές αφίξεις μεταναστών στην Κύπρο
    (Φωτ. αρχείου: Opielok Offshore Carriers)

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της 12ωρης σχεδόν απολογίας τους στον ανακριτή, οι πέντε εργαζόμενοι σε δύο μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχειρούν στη Λέσβο σε ζητήματα μεταναστών και προσφύγων.

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι με τον όρο της χρηματικής εγγύησης των 5.000 ευρώ ο καθένας. Στον πέμπτο από τους κατηγορουμένους, το έναν από τους δυο Δανούς, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης του σκάφους με το οποίο επιχειρούσαν, απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ υποχρεούται να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης κάθε εβδομάδα και επιπλέον του επιβλήθηκε εγγύηση 10.000 ευρώ.

Τα πέντε μέλη των ΜΚΟ είχαν συλληφθεί τα χαράματα της περασμένης Πέμπτης και κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης για απόπειρα παροχής βοήθειας σε είσοδο παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Τρεις από τους πέντε κατηγορούνται και για παράνομη οπλοκατοχή αφού στην κατοχή τους βρέθηκαν μαχαίρια. Οι δύο από αυτούς, αραβικής καταγωγής, είναι υπήκοοι Δανίας (από τη ΜΚΟ «Team Humanity») και οι τρεις Ισπανοί (από τη ΜΚΟ «Proemaid»).