16 Ιανουάριος 2016, 20:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2016, 17:39

Μαξίμου: Θα συνεχιστεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

  • Κυβερνητικός συντονισμός για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

«H κυβέρνηση ενισχύει με τα πλέον σύγχρονα τεχνικά και νομικά μέσα την πολιτική βούλησή της για αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση θα πολεμήσει αταλάντευτα την φοροδιαφυγή μέχρι να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης στον τόπο.

Με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στα θέματα που άπτονται της φορολογίας και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής , κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «ήδη τα πρώτα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την επιβολή προστίμων –ακόμα και σε πρόσωπα που απολάμβαναν πολύ ισχυρής προστασίας, όπως ο κ. Παπασταύρου– και την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία».

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έχει παραδώσει στις ελληνικές αρχές λίστα με τραπεζικά δεδομένα καταθετών.


Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας συνομιλεί με τον υπουργό Οικονομικών της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ν. Μπόργιανς
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ν. Μπόργιανς είπε στον πρωθυπουργό ότι από το 2012 είχαν διαβιβάσει στην Ελλάδα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν είχαν την πολιτική βούληση αλλά στενοί συνεργάτες τους βρίσκονταν μέσα στις επίμαχες λίστες», σχολίασε ο Α. Τσίπρας.

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή του Ν. Μπόργιανς στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικές τις πληροφορίες που η χώρα μας έλαβε και τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αξιοποιεί».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)

Από την πλευρά του, ο Ν. Μπόργιαρνς αναφέρθηκε στην εμπειρία που απέκτησε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία κατά την κρίση του 2008. Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη, τον υφυπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ και τον γ.γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη. Στη σύσκεψη υπογράφηκε Κοινή Δήλωση Προθέσεων μεταξύ των οικονομικών αρχών του Ομόσπονδου Κρατιδίου και της Ελληνικής Δημοκρατίας, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.