16 Ιανουάριος 2016, 13:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2016, 11:25

ΠΓΔΜ: Ναυάγησαν οι συνομιλίες για τη διεξαγωγή εκλογών στα τέλη Απριλίου

  • ΠΓΔΜ: Ναυάγησαν οι συνομιλίες για τη διεξαγωγή εκλογών στα τέλη Απριλίου
    O πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Ναυάγησε η προοπτική της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην πΓΔΜ, στις 24 Απριλίου, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί. Κι αυτό γιατί δεν είχαν αποτέλεσμα οι πολύωρες συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της γειτονικής χώρας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στα Σκόπια, με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Μετά τις συνομιλίες, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε εκλογές αν αυτές διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου, επειδή έχει καθυστερήσει η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και η ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης ώστε αυτά να λειτουργούν χωρίς την «κηδεμονία» της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσήλθε στις συνομιλίες με μοναδικό σκοπό να «τορπιλίσει» τη συμφωνία για τη διεξαγωγή των εκλογών, επικαλούμενη σαθρά και αβάσιμα επιχειρήματα.

Ο Ν. Γκρούεφσκι, που χθες υπέβαλε την παραίτηση του από την πρωθυπουργία της χώρας, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων τον περασμένο Ιούλιο, σημείωσε ότι από τους τέσσερις αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, μόνον ο Ζ. Ζάεβ τάχθηκε κατά των εκλογών στις 24 Απριλίου, κάτι που επιβεβαίωσε ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος Αλί Αχμέτι.

Όπως ορίζει η συμφωνία και όπως ανέφερε ο Ν. Γκρούεφσκι, η παραίτησή του θα τεθεί σε ισχύ 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Δεδομένου όμως ότι οι εκλογές στα τέλη του Απριλίου κατά πάσα πιθανότητα θα αναβληθούν, η παραίτηση του Γκρούεφσκι «παγώνει» και μετατοπίζεται για αργότερα , εφόσον υπάρξει συμφωνία για νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Ο Γ. Χαν, μετά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς της πΓΔΜ, ανέφερε ότι οι προσπάθειες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης θα συνεχιστούν και σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.