14 Ιανουάριος 2016, 19:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2016, 18:39

Βρετανός μουσουλμάνος έστησε τζαμί στη Λέσβο – Συναγερμός στις Αρχές

  • Βρετανός μουσουλμάνος έστησε τζαμί στη Λέσβο – Συναγερμός στις Αρχές
    «Mosque» (τζαμί) έγραφε η σκηνή που είχε στήσει ο Βρετανός μουσουλμάνος στη Μόρια της Λέσβου

Με ιδιαίτερη προσοχή και προβληματισμό παρακολουθούν οι ελληνικές Αρχές τη δράση του Άντονι Καν, ενός Βρετανού υπηκόου, μουσουλμάνου αραβικής καταγωγής, που βρισκόταν εδώ και καιρό στη Μυτιλήνη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για εθελοντή σε μια βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση, θρησκευτικού-μουσουλμανικού προσανατολισμού. Η δράση του όμως θεωρείται προκλητική, και τις τελευταίες ημέρες και ποινικά ελέγξιμη.

Αφορμή στάθηκε πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook στην οποία υπερηφανευόταν ότι έστησε τζαμί στο χώρο που περιβάλλει το Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων, στη Μόρια της Λέσβου.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, έφτιαξε «το πρώτο τζαμί στη Λέσβο ύστερα από 300 χρόνια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Μάλιστα, συγκέντρωνε χρήματα σε λογαριασμό της οργάνωσης με κωδικό «Greece Projects» («Προγράμματα στην Ελλάδα»), αφού όπως έγραφε, το τζαμί που φτιάχτηκε «είναι μικρό αλλά είναι μόνο η αρχή».

Ο Βρετανός μετά το σάλο και τα δημοσιεύματα φρόντισε να «κατεβάσει» το προφίλ του στο Facebook, ωστόσο σε φωτογραφίες που είχε αναρτήσει εικονιζόταν με στρατιωτική στολή κρατώντας αυτόματα πολυβόλα όπλα. Ακόμα, είχε φωτογραφίες με μέλη της ισλαμικής ΜΚΟ One Nation, αλλά και με υψωμένο το δείκτη του χεριού του που αποτελεί και σήμα της ISIS.


Φωτογραφία του Άντονι Καν από το προφίλ του στο Facebook

Όπως έγινε γνωστό, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης διατάχθηκε σχετική έρευνα τουλάχιστον για τις πολεοδομικές παραβάσεις, αφού η Αστυνομία κατέθεσε φάκελο με φωτογραφίες και άλλα στοιχεία σχετικά με το εν λόγω τζαμί.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο Βρετανός μάλλον έχει αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τις δραστηριότητές του.