14 Ιανουάριος 2016, 20:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2016, 19:33

5 νεκροί από τις επιπλοκές της γρίπης – Τι συμβουλεύει το ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Σωτήριο το εμβόλιο της γρίπης, λέει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας
    Το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να συνεχίσουν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας βρίσκεται η γρίπη στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πέντε ασθενείς να έχουν χάσει τη ζωή τους και 35 να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σε ανακοίνωσή του, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η δραστηριότητα της νόσου θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες, και κατά συνέπεια αναμένεται να υπάρξουν νέα σοβαρά κρούσματα.

Η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α, και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1) το οποίο επικρατεί και σε όλη την Ευρώπη.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες. Επιβάλλεται δε ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος.
  2. Οικειοθελής απομόνωση και αποφυγή συγχρωτισμού των ατόμων που έχουν σύμπτωμα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
  3. Έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε δύο ημέρες), κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού –ακόμη και για ήπια συμπτώματα–, προστατεύει από τις επιπλοκές.
  4. Συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.