15 Ιανουάριος 2016, 09:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2016, 16:31

30 χρόνια ζωής γιόρτασε ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Κορινθίας – Όλα όσα έγιναν στην εκδήλωση (βίντεο, φωτο)

  • 30 χρόνια ζωής γιόρτασε ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Κορινθίας – Όλα όσα έγιναν στην εκδήλωση (βίντεο, φωτο)
  • 30 χρόνια ζωής γιόρτασε ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Κορινθίας – Όλα όσα έγιναν στην εκδήλωση (βίντεο, φωτο)
  • 30 χρόνια ζωής γιόρτασε ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Κορινθίας – Όλα όσα έγιναν στην εκδήλωση (βίντεο, φωτο)

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα συγκίνησης αλλά και χαράς, λόγω της επανένωσης των ανθρώπων που διατέλεσαν πρόεδροι του Συλλόγου Ποντίων Ν. Κορινθίας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η εκδήλωση για τα 30 χρόνια του συλλόγου, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

«Την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα και πόνεσα», τραγούδησε η Ντιάνα Ανδρεάδη κατευθυνόμενη από τον κόσμο προς τη σκηνή, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης μέσα στην αίθουσα.

Η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου έψαλε τα ποντιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, στέλνοντας το χαρούμενο μήνυμα της νέας χρονιάς. Στη συνέχεια ερμήνευσαν τρία ποντιακά τραγούδια: «Η κόρ’ επήεν ’ς σο παρχάρ’», «Αδά ’ς σον κόσμον αγαπώ» και «Σεράντα μήλα κόκκινα».

Εκπρόσωπος της Μητρόπολης Κορίνθου ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, την οποία έκοψαν στη συνέχεια ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Ιωσηφίδης και το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και ο Δήμαρχος της πόλης Αλέξανδρος Πνευματικός.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στα 30 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου, ενώ την ιστορική αναδρομή έκανε η Μαρία Νικολαΐδη, μέλος του συλλόγου.

Μια λύρα 108 ετών, φερμένη από τον Πόντο, κρατούσε στα χέρια της η μικρή Αναστασία, η κόρη του προέδρου του συλλόγου. Αυτή η λύρα ήταν η κινητήριος δύναμη για τους Πόντιους της Κορίνθου.

Ανήκε στον Ιωσήφ Βασιλειάδη, που ήρθε στην Ελλάδα πρόσφυγας από τον Πόντο. Πάνω σε αυτήν τη λύρα σχεδιάστηκε ο λογότυπος του συλλόγου.

Την αίθουσα όπου έγινε η εκδήλωση κοσμούσαν διάφορα αντικείμενα από τον Πόντο και τη Ρωσία, αλλά και φωτογραφίες: από το δρόμο της Γενοκτονίας και της προσφυγιάς, μέχρι την εγκατάσταση των Ποντίων στη Ρωσία και μετέπειτα στο νομό Κορίνθου.

Βραβεύτηκαν με τιμητικό έπαινο οι πέντε διατελέσαντες πρόεδροι Δημήτρης Εξουζίδης (ο οποίος δεν κατάφερε να παραστεί αλλά διαβάστηκε χαιρετισμός που απέστειλε), Ακρίτας Ακριτίδης, Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος, Φώτης Μυστακίδης και Ηρακλής Σόνους. Επίσης τα μέλη Βαλεντίνα Μπράιλα και Παναγιώτα Ανδρεάδη-Σπυροπούλου, και τα ιδρυτικά μέλη Παύλος και Χρήστος Ξανθόπουλος.

Αναμνηστική πλακέτα δόθηκε στον Γιώργο Μούτα, εμπνευστή της δημιουργίας του συλλόγου, και τον Σάββα Μιχαηλίδη.

Ελίνα Μυστακίδη: Ενώθηκαν πολλές γενιές Ποντίων – 1937, 1967, 1990.

Όπως αναφέρει στο pontos-news.gr η γενική γραμματέας του συλλόγου Ελίνα Μυστακίδη, «ουσιαστικά έγινε μια ανακεφαλαίωση του συλλόγου. Προσπαθήσαμε να ανταμωθούμε πάλι στο σύλλογο, παλιά και νέα μέλη, με απόλυτη επιτυχία».

Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Κορίνθου και η Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης» χόρεψαν ποντιακούς χορούς κι έκλεισαν τα προγράμματά τους από κοινού, με ένα κότσαρι.

Λύρα έπαιξε ο Κώστας Κωστελίδης, στο νταούλι ήταν ο Νίκος Σιδηρόπουλος, ενώ ο Γιώργος Τσιλικίδης συνόδευε με τη λαλιά του καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Το πρόγραμμα παρουσίασε και συντόνισε το μέλος του συλλόγου Πολυξένη Ορκοπούλου-Ξανθάκη.

Τέλος οι γυναίκες του συλλόγου, με περίσσια αγάπη, πρόσφεραν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

  • Φωτογραφίες: Ιπποκράτης Δασλής, Μαρίλη Παπαοικονόμου
Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ10
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2016
18:00
Θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.