15 Ιανουάριος 2016, 08:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2016, 19:35

Έρχονται καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι πριν από τα χιόνια – Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο

  • Έρχονται καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι πριν από τα χιόνια – Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέφανος Ραπάνης)

«Μην σας ξεγελάσουν οι λιακάδες, η εξασθένηση των ανέμων και γενικά η καλοκαιρία της Πέμπτης, γιατί δεν θα κρατήσουν για πολύ. Ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που κατηφορίζει από τη βόρεια Ιταλία μέσω Αδριατικής θα χαλάσει πολύ τον σχεδόν ανοιξιάτικο καιρό της Ελλάδας αρχής γενομένης από την Παρασκευή, αλλά κυρίως από το σαββατοκύριακο και μετά», αναφέρει στο NEWS 247 o Τάσος Αρνιακός

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή περιμένουμε λίγες συννεφιές, που γρήγορα θα πυκνώσουν, αρχικά στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο το πρωί, αργότερα στη δυτική Στερεά με επέκταση στη δυτική Πελοπόννησο, με βροχές που το απόγευμα θα δυναμώσουν οπότε θα αρχίσουν και αστραπόβροντα. Το βράδυ μάλιστα οι βροχές θα αρχίσουν να επεκτείνονται και να επηρεάζουν σταδιακά όλο και ανατολικότερες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, αργά το βράδυ, και κυρίως τη νύχτα, θα αρχίσουν οι πρώτες χιονοπτώσεις, κυρίως στην οροσειρά της Πίνδου και τα βουνά της δυτικής Μακεδονίας.

Οι βορειοδυτικοί άνεμοι της Πέμπτης θα γυρίσουν σε νοτιάδες-νοτιοδυτικούς 4-6 Μποφόρ και μάλιστα σταδιακά από τα δυτικά θα ενισχυθούν στα πελάγη πρώτα στα 7 και στη συνέχεια τη νύχτα στο Αιγαίο ακόμα και τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων θα ανέβει σε σχέση με τη Πέμπτη, φτάνοντας στα βόρεια και τη Θεσσαλονίκη τους 14-15°, στα κεντρικά και την Αθήνα τους 16-17°, στα νότια τα νησιά και την Κρήτη τους 17-18° C.

Το Σάββατο η επιδείνωση του καιρού της Παρασκευής θα συνεχιστεί θα ενταθεί και θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Βροχές και καταιγίδες περιμένουμε στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με γρήγορη επέκτασή τους πρώτα τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και μέχρι τη νύχτα θα έχουν καλύψει ολόκληρη τη χώρα.


(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Τα φαινόμενα κατά τόπους, μάλιστα, από το απόγευμα και μετά θα ενταθούν, με σοβαρή πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις, υδροστροβίλους στα παράκτια τμήματα κυρίως του Ιονίου, ενδεχομένως τοπικές κατολισθήσεις αλλά και πλημμυρικά φαινόμενα σε ευαίσθητες περιοχές.

Χιόνια θα πέσουν όχι μόνο στα βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας αλλά από το βράδυ και μετά θα κατέβουν και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Θυελλώδεις νοτιάδες θα φτάσουν τα 7-8 Μποφόρ, τοπικά τα 9, και ενδεχομένως ακόμα και τα 10, ακόμα και σε ηπειρωτικές περιοχές και όχι μόνο στα πελάγη, όπου εκεί θα δημιουργηθούν και προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων της ακτοπλοΐας. Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί περίπου στα επίπεδα της Παρασκευής.

Την Κυριακή περιμένουμε γενικευμένη κακοκαιρία σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με βασικά χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς, και αργότερα της Πελοποννήσου. Βροχές τοπικά ισχυρές αναμένουμε κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και Εύβοια, και ισχυρές καταιγίδες κυρίως στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.

Εξασθένηση των φαινομένων περιμένουμε προοδευτικά από το βράδυ και μετά. Οι νοτιάδες του Σαββάτου γρήγορα θα γυρίσουν από τα δυτικά και το Ιόνιο σε δυτικούς βορειοδυτικούς 6-8 Μποφόρ, και το γύρισμα αυτό των ανέμων μέχρι το βράδυ θα καλύψει όλα τα ηπειρωτικά και τέλος το Αιγαίο.

Η στροφή αυτή των ανέμων σε βοριάδες θα έχει σαν συνέπεια ψυχρές μάζες από την βόρεια Ευρώπη να φτάσουν στη χώρα και θα υποχρεώσουν τον υδράργυρο σε σημαντική υποχώρηση από Βορρά προς Νότο.

Έτσι στα βόρεια η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6° έως 7° στα κεντρικά, από 2° έως 14° στα νότια και τα νησιά, από 5° έως 17° στην Κρήτη και τη Ρόδο.

Η επέλαση της ψυχρής αυτής μάζας την Κυριακή στη χώρα θα έχει σαν συνέπεια τη Δευτέρα οι βροχές να μετατραπούν σε χιόνι που όλο και θα κατηφορίζει από Βορρά προς Νότο και από τα ορεινά στα πεδινά, και σταδιακά θα καλύψει μεγάλες περιοχές της χώρας.

«Επειδή βρισκόμαστε ακόμα πέντε ημέρες πριν από αυτόν το χιονιά, η αξιόπιστη περιγραφή λεπτομερειών, όπως περιοχές αξιόλογων χιονοστρώσεων και πάχος των δεν είναι ακόμα για εμένα απολύτως δυνατή», ξεκαθαρίζει ο Τάσος Αρνιακός. «Πάντως θα πρέπει προς το παρόν να προσέξουμε πολύ την κακοκαιρία του σαββατοκύριακου σε συνάρτηση με τις μετακινήσεις μας, τους δυνατούς ανέμους και το ενδεχόμενο σπάσιμο των κλαδιών από δένδρα, ή άλλα ιπτάμενα αντικείμενα, και τη σημαντική πτώση του υδράργυρου από την Κυριακή και μετά κατά 10-12°.

»Καλώς ή κακώς χειμωνιάζει!», καταλήγει.

  • Αναδημοσίευση από το News247.