14 Ιανουάριος 2016, 15:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2016, 19:45

Πέθανε ο Άλαν Ρίκμαν, ο καθηγητής Σνέιπ στις ταινίες «Χάρι Πότερ»

  • Πέθανε ο Άλαν Ρίκμαν, ο καθηγητής Σνέιπ στις ταινίες «Χάρι Πότερ»
    O Άλαν Ρίκμαν ως Σέβερους Σνέιπ

Από το 2001 έως το 2011 υποδυόταν τον Σέβερους Σνέιπ, τον καθηγητή μαγικών φίλτρων στη Σχολή Μαγείας του Χόγκουαρτς, στις ταινίες με πρωταγωνιστή τον Χάρι Πότερ. Ο Άλαν Ρίκμαν, ένας από τους καλύτερους «κακούς» στον κινηματογράφο, έχασε σήμερα τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 69 ετών.

Αν και πολλοί τον έχουν συνδέσει με τη βρετανική αριστοκρατία, οι γονείς του ανήκαν στην εργατική τάξη. Έχασε τον πατέρα του σε ηλικία οκτώ ετών και μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά του Λονδίνου.

Στα μαθητικά του χρόνια ασχολούνταν μανιωδώς με το θέατρο, αλλά στα 18 αποφάσισε ένα επάγγελμα με μέλλον. Έτσι, αντί για ηθοποιός σπούδασε γραφίστας. Τελικά, στα 26 του θα δώσει εξετάσεις και θα μπει στη Βασιλική Ακαδημία Ακαδημαϊκών Τεχνών.

Μέχρι να φτάσει η φήμη του στο Χόλιγουντ, στη Βρετανία είχε ήδη καθιερωθεί ως ένας από τους πιο «ευέλικτους» θεατρικούς ηθοποιούς. Η πρώτη του ταινία, στο ρόλο του κακού Χανς Γκρούμπερ, ήταν το 1988 δίπλα στον Μπρους Γουίλις. Ο Άλαν Ρίκμαν, αν και επελέγη επειδή ήταν άσχημος και φτηνός, κέρδισε τη διασημότητα με το φιλμ Πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Αργότερα, το 1991, θα διαπρέψει ως ο κακός Σερίφης του Νότιγχαμ ενάντια στον Ρομπέν των Δασών του Κέβιν Κόστνερ, καθώς και ως ο ρομαντικός συνταγματάρχης Μπράντον στο Λογική και Ευαισθησία του Ανγκ Λι.