14 Ιανουάριος 2016, 15:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2016, 15:36

Έφυγε η τελευταία Πόντια πρόσφυγας πρώτης γενιάς στον Καναδά

  • Έφυγε η τελευταία Πόντια πρόσφυγας πρώτης γενιάς στον Καναδά
    Πρωτοπερπάτησε στη Σαμψούντα αλλά θα αναπαυτεί στην αγκαλιά της καναδικής γης

Αντίο στην Μαρία Καραηλιάδη, την τελευταία Πόντια πρόσφυγα πρώτης γενιάς στον Καναδά λένε σήμερα (10:00, τοπική ώρα) οι συγγενείς και οι φίλοι που θα την συνοδέψουν στην τελευταία της κατοικία στο Τορόντο.

Γεννημένη στη Σαμψούντα στις 13 Αυγούστου του 1922, η 94χρονη γιαγιά Μαρία όπως την έλεγαν όλοι, έφυγε από τη ζωή στις 11 Ιανουαρίου 2016, πλήρης ημερών και έχοντας την ευτυχία να φέρει στον κόσμο τρία παιδιά, τον Γιώργο, τον Νίκο και τον Κώστα, κι από εκείνους να αποκτήσει εγγόνια και δισέγγονα.

Οι διωγμοί και η Γενοκτονία που διέπραξαν οι Οθωμανοί Τούρκοι εις βάρος των Ελλήνων της Ανατολής στην περιοχή ανάγκασαν την οικογένειά της να μεταναστεύσει στην Οινόη της Καστοριάς όπου μεγάλωσε και δημιούργησε την οικογένειά της. Όμως δεν κατάφερε να στεριώσει εκεί.

Η ζωή την οδήγησε και για δεύτερη φορά στην προσφυγιά· στο Τορόντο του Καναδά, όπου ξαναέστησε το σπιτικό της.

Μετανάστρια πρώτης γενιάς στην καναδική μητρόπολη, η Μαρία Καραηλιάδη «παρέμεινε ενεργή και ακάματη μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της, και με αξιοζήλευτη για την ηλικία της διαύγεια πνεύματος» γράφει σε ανακοίνωσή της η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά».

Για την ποντιακή κοινότητα του Τορόντο, το ιστορικό κενό που αφήνει η εκλιπούσα είναι δυσαναπλήρωτο, προσθέτει ο δραστήριος σύλλογος, χαρακτηρίζοντάς την «ζωντανό θρύλο της “Πόντιας Μάνας”», τίτλο με τον οποίο τιμήθηκε το 2013 με την συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο.

Ο σύλλογος, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένειά της, διατύπωσε εκ νέου το αίτημά του για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και από τις καναδικές Αρχές.