14 Ιανουάριος 2016, 12:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2016, 11:35

Επίθεση με βόμβες και όπλα στην Τζακάρτα – Η Ινδονησία ήταν στο στόχαστρο του ΙΚ

  • Επίθεση με βόμβες και όπλα στην Τζακάρτα – Η Ινδονησία ήταν στο στόχαστρο του ΙΚ
    (φωτ.: EPA/Roni Bintang)

Μετά την επίθεση του βομβιστή αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, άλλη μία επίθεση συγκλονίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, έξι βόμβες εξερράγησαν σε διάφορα σημεία ενώ ένοπλοι πραγματοποίησαν παράλληλη επίθεση. Ο απολογισμός είναι δύο νεκροί πολίτες –εκ των οποίων ένας Ολλανδός, ίσως εργαζόμενος στον ΟΗΕ–, και πέντε από τους δράστες.

Πηγές της Αστυνομίας ανέφεραν ότι υπάρχουν υποψίες πως βομβιστές αυτοκτονίας ευθύνονται για τουλάχιστον δύο από τις εκρήξεις, και ότι οι ένοπλοι αντάρτες μπορεί να ήταν μέχρι και 14. 

Μία από τις εκρήξεις έγινε σε καφετέρια των Starbucks – η αλυσίδα ανακοίνωσε ότι για λόγους ασφαλείας, και μέχρι νεοτέρας, όλα τα καταστήματα στην Τζακάρτα θα μείνουν κλειστά. Δεύτερη έκρηξη έγινε μπροστά από εμπορικό κέντρο, σε πολυσύχναστη λεωφόρο.

«Η χώρα μας και ο λαός μας δεν πρέπει να φοβούνται. Δεν θα ηττηθούμε από αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο. Αν και οι επιθέσεις έγιναν στον απόηχο των απειλών του Ισλαμικού Κράτους ότι θέτει τη χώρα στο στόχαστρο, ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι οι τζιχαντιστές της οργάνωσης βρίσκονται πίσω από το λουτρό αίματος στην Τζακάρτα.