13 Ιανουάριος 2016, 15:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2016, 15:22

Ποιος Πόντιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δίδακτρα 600 ευρώ στα δημόσια σχολεία

  • Ποιος Πόντιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δίδακτρα 600 ευρώ στα δημόσια σχολεία
    Και το ερώτημα είναι, για ποιες ακριβώς παροχές θα πληρώνουν οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε δημόσιο σχολείο... (φωτ. : ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει ο ποντιακής καταγωγής βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με την πρότασή του για επιβολή ετήσιων διδάκτρων ύψους 600 ευρώ στα δημόσια σχολεία με παράλληλη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους και επαναξιολόγηση από μηδενική βάση του τρόπου επιλογής –μέσω ΑΣΕΠ– δασκάλων και καθηγητών που επιλέχθηκαν πριν από 15 χρόνια.

Με άρθρο του στην Αυγή, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης εξηγεί ότι με αυτό τον τρόπο το σχολείο θα είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Σύμφωνα με την πρότασή του, τα ωρολόγια προγράμματα του σχολείου πρέπει να διευρυνθούν στις 40 διδακτικές ώρες (8 ώρες ανά ημέρα) για τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα τα υλοποιούν, χωρίς αύξηση του ωραρίου τους, θα έχουν αυξημένες αποδοχές από τις συνδρομές των συλλόγων γονέων-κηδεμόνων που θα προκύπτουν με βάση τη φορολογική τους δήλωση.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Για παράδειγμα, σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε τμήμα των 25 μαθητών x60 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο (από 0 ευρώ για την άνεργη-άπορη οικογένεια μέχρι 120 ευρώ για την εύπορη οικογένεια) αποδίδει 15.000 ευρώ τον χρόνο. Επιβάρυνση για κάθε μαθητή/οικογένεια, η μέση καταβολή των 60 ευρώ x10 μήνες = 600 ευρώ το χρόνο.


Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι δύο καθηγητές που θα διεκπεραιώνουν τις 40 ώρες (αριστείς στις Περιφερειακές Σχολές που ο βουλευτής προτείνει να ιδρυθούν με σκοπό την ανάδειξη εκπαιδευτικών) θα λαμβάνουν το bonus των 600 ευρώ τον μήνα ο καθένας (600x10=6.000), δηλαδή 12.000 ευρώ το χρόνο. Τα εναπομείναντα 3.000 ευρώ θα αξιοποιούνται για τη φροντίδα υλικοτεχνικής υποδομής, εποπτικού υλικού, βιβλιογραφίας κτλ.

Και ο στόχος του...
Με το διευρυμένο ωράριο και τις αλλαγές του προγράμματος οι μαθητές θα καλύπτουν όλες τις μαθησιακές τους ανάγκες μέσα στο σχολείο και δεν θα υπάρχει λόγος εξωσχολικής φροντιστηριακής υποστήριξης τους. Η ελληνική οικογένεια, γράφει ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, «θα εξοικονομήσει πόρους και δεν θα αιμορραγεί πληρώνοντας φροντιστήρια σε γλώσσες, σε ιδιαίτερα κτλ».