16 Ιανουάριος 2016, 10:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2016, 15:08

Στο Κολχικό Θεσσαλονίκης με τους αθλητές του Παλαιστικού Συλλόγου «Παναγιώτης Ποικιλίδης»

  • Στο Κολχικό Θεσσαλονίκης με τους αθλητές του Παλαιστικού Συλλόγου «Παναγιώτης Ποικιλίδης»
    (Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Με φόντο μια τεράστια αφίσα του Ολυμπιονίκη της πάλης Παναγιώτη Ποικιλίδη, μπόμπιρες
7-8 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά αγκομαχούν στο ταπί να ρίξουν με κάποια λαβή τον
αντίπαλό τους.

Τρεις φορές την εβδομάδα το κλειστό γυμναστήριο του Κολχικού γεμίζει ιδρώτα, πάθος, πείσμα και όνειρα για μια μεγάλη καριέρα στο άθλημα της πάλης.

Είκοσι πέντε αγόρια και δεκαπέντε κορίτσια, ηλικίας από 7 έως 17 ετών, από τον Λαγκαδά και τα χωριά Κολχικό (κυρίως), Κρύα Νερά, Δρακόντιο, Ανάληψη και Ευαγγελισμός αποτελούν ένα φυτώριο ταλέντων που σαρκώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και πήρε το όνομα Παλαιστικός Σύλλογος Κολχικού «Παναγιώτης Ποικιλίδης».

«Το να δώσουμε στον νεοσύστατο σύλλογό μας το όνομα του Παναγιώτη ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε για να έναν άνθρωπο που τίμησε την Ελλάδα μέσα από το άθλημα της πάλης. Ο Παναγιώτης Ποικιλίδης έχει καταγωγή από το χωριό μας, αφού από εδώ είναι η μητέρα του. Αν το Κολχικό είχε τείχη, θα έπρεπε να τα γκρεμίσουμε προς τιμήν του, όπως έκαναν για τους Ολυμπιονίκες στην Αρχαιότητα», λέει στο pontos-news.gr ο Δημήτρης Τσεκερίδης, προπονητής στον Παλαιστικό Σύλλογο Κολχικού και συνομήλικος, φίλος και συναθλητής του Παναγιώτη Ποικιλίδη στον ΒΑΟ Θεσσαλονίκης και στην εθνική ομάδα πάλης από το 1983 έως το 1993.


Οι προπονητές Γιάννης Παγκαλίδης και Δημήτρης Τσεκερίδης, με τον πρόεδρο του συλλόγου, Γιώργο Λιγκοβανλή

Ο Δημήτρης Τσεκερίδης, Πόντιος με καταγωγή από την Τραπεζούντα, ίδρυσε παλαιστικό σύλλογο στο χωριό του (τον Κεραυνό Κολχικού) το 1987, προκειμένου να διαδώσει το άθλημα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο σύλλογος έφερνε επιτυχίες μέχρι το 2000, όταν ο Τσεκερίδης ανέλαβε προπονητής πάλης στον ΠΑΟΚ. Από τότε ξεκίνησε ο κατήφορος του Κεραυνού, με αποτέλεσμα να φτάσει σχεδόν μέχρι τη διάλυσή του.

«Την περασμένη Πρωτομαγιά ήρθα στο χωριό και είδα ότι παρέμενε το ενδιαφέρον για την πάλη. Είδα επίσης ότι υπάρχει κατάλληλος χώρος, και μαζί με χωριανούς μου αποφασίσαμε ουσιαστικά να ξανασυστήσουμε το σύλλογο και να του δώσουμε το όνομα του Παναγιώτη.

»Τέτοιο κλειστό γυμναστήριο δεν έχουν πολλά χωριά, και φιλοδοξούμε να το καταστήσουμε κέντρο ολυμπιακής προετοιμασίας. Θέλουμε ο σύλλογός μας να αποτελέσει φυτώριο για νέους Ολυμπιονίκες», λέει ο Δημήτρης Τσεκερίδης.

«Ξεκινήσαμε με όραμα, και όσοι θέλουν να μας υποστηρίξουν, καλώς να έρθουν. Τα έσοδα του συλλόγου είναι πολύ περιορισμένα, αλλά μας αγκάλιασε ο κόσμος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δημοτική Αρχή θα είναι κοντά μας, και μέχρι στιγμής δείχνει ότι έχει πρόθεση να βοηθήσει. Το γυμναστήριο είναι στολίδι για το Κολχικό, αλλά χρειάζεται βελτίωση των υποδομών – όπως για παράδειγμα κατασκευή αποδυτηρίων», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Λιγκοβανλής.

Τα νέα παιδιά, ψυχή του Συλλόγου
Πολύ μεγάλος για τα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής είναι ο αριθμός των παιδιών που αθλούνται στο σύλλογο «Παναγιώτης Ποικιλίδης». Τα παιδιά της περιοχής διψούν για αθλητισμό, και ο παλαιστικός σύλλογος αποτελεί γι’ αυτά μια μεγάλη ευκαιρία.


Γιώργος Σωτηριάδης

Ανήκει στον ΠΑΟΚ, αλλά συχνά προπονείται με το σύλλογο του χωριού του ο 15χρονος Γιώργος Σωτηριάδης, ο οποίος πρόσφατα αναδείχθηκε Πανελληνιονίκης στην κατηγορία του και 2ος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα. «Αισθάνομαι όμορφα που ακολουθώ τα βήματα των μεγάλων αθλητών στην πάλη που έβγαλε το χωριό μου. Προσπαθώ να τους φτάσω και μακάρι να τα καταφέρω», λέει στο pontos-news.gr ο Γιώργος. Είναι Πόντιος και παίζει λύρα στον τοπικό ποντιακό σύλλογο «Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας».

Ο σύλλογος «Παναγιώτης Ποικιλίδης» αποτέλεσε διέξοδο για τον αθλητισμό και για τα κορίτσια της περιοχής, αν και κάποιοι γονείς είχαν αρχικά ορισμένες επιφυλάξεις.

Κάποιες μάλιστα από τις νεαρές αθλήτριες του συλλόγου δείχνουν ικανές για μεγάλη καριέρα στο άθλημα της πάλης.

Ανάμεσά τους η 15χρονη Ελένη Καζαντζή, η οποία, αν και αρκετά αδύνατη για την πάλη, αγαπά το άθλημα και το υπηρετεί. Κατά μέσο όρο προπονείται δύο ώρες την ημέρα.


Ελένη Καζαντζή

Πλάι τους και ο έτερος Πόντιος προπονητής Γιάννης Παγκαλίδης, με καταγωγή από τη Ματσούκα. «Δουλεύω πολλά χρόνια με τα παιδιά ως γυμναστής, και είναι κάτι που το χαίρομαι πάρα πολύ. Είναι σημαντικό κίνητρό μας να ξαναζωντανέψουμε το σύλλογο του χωριού και να τον κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο. Με τον Παναγιώτη Ποικιλίδη ήμασταν συναθλητές και με όλη μας την καρδιά δώσαμε το όνομά του στο σύλλογο» είπε στο pontos-news.gr ο Γ. Παγκαλίδης, που ήταν μέλος της εθνικής ομάδας πάλης από το 1986 έως το 1996 και αναδείχτηκε 3ος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Πάλης το 1988.

Κολχικό: Το χωριό των παλαιστών
Χωριό με μεγάλη παράδοση στο άθλημα της πάλης, αφού από αυτό κατάγονται μεγάλοι αθλητές, είναι το Κολχικό.

Εκτός από τα αδέλφια Παναγιώτη και Γιώργο Ποικιλίδη,
από το Κολχικό κατάγονται ο σημερινός προπονητής του συλλόγου Δημήτρης Τσεκερίδης (τέσσερις φορές πρωταθλητής Ελλάδος στα 90 και στα 100 κιλά και πρώτος Μεσογειονίκης), ο Αναστάσιος Σοφιανίδης (στο παρελθόν
2ος στην Ευρώπη), ο Ιορδάνης Καραγεωργίου (παλαιότερα 2ος Μεσογειονίκης και δάσκαλος στην πάλη των αθλητών
της γενιάς του Παναγιώτη Ποικιλίδη), ο Δημήτρης Τσεκερίδης
(γιος και συνονόματος του σημερινού προπονητή, πρωταθλητής Ελλάδος στα 85 κιλά και 3ος στον κόσμο στους εφήβους) και ο Βασίλης Μιξάκης (πρωταθλητής Ελλάδος στα 71 κιλά).
Οι δύο τελευταίοι είναι εν ενεργεία αθλητές και ανήκουν στον ΠΑΟΚ. 

Κείμενο-φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Gallery