13 Ιανουάριος 2016, 11:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2016, 11:17

Τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι συναντήσεις με Καραμανλή-Σαμαρά

  • Τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι συναντήσεις με Καραμανλή-Σαμαρά
    Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)

Βήμα-βήμα αλλά και χωρίς να χάσει χρόνο προχωράει στη διαμόρφωση της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο νέος πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης. Με στόχο να δείξει και να αποδείξει ότι εννοούσε όλα όσα έλεγε περί ανανέωσης, ενότητας και αξιοκρατίας πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη κάνει τα πρώτα βήματα –όπως αυτά περιγράφονται στο πρόγραμμα των 111 ημερών– που θα οδηγήσει στην αναδιοργάνωση του κόμματος.

Οι πρώτες τοποθετήσεις αφορούν τον διευθυντή του γραφείου του στο κόμμα, θέση που πήρε ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Μιχάλης Μπεκίρης και τον γενικό διευθυντή της ΝΔ που πλέον είναι ο μηχανολόγος-μηχανικός Νίκος Παπαθανάσης. Διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος ανέλαβε ο δημοσιογράφος Μακάριος Λαζαρίδης. Οι επόμενες αλλαγές εκτιμάται ότι θα αφορούν στον διορισμό των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Τι θα γίνει με Μπακογιάννη και Τζιτζικώστα
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα των σημερινών συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αδερφή του και βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστα, που τον στήριξε ανοιχτά στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. 

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί έντονα το σενάριο ότι αυτά τα δύο πρόσωπα ίσως αναλάβουν θέσεις αντιπροέδρων, ωστόσο για αυτές τις θέσεις έχουν ακουστεί και τα ονόματα των Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να αναλάβει μέρος και της αναδιαμόρφωσης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ΝΔ που θα παρουσιαστεί στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος τον επόμενο μήνα.

Πάντως εάν τελικά απορριφθεί το σενάριο των αντιπροέδρων, εκτιμάται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης θα τοποθετηθεί στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, μαζί με τον Νίκο Δένδια, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ή τη Νίκη Κεραμέως. Αναβαθμισμένο ρόλο αναμένεται να αναλάβει και ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναμένεται να τοποθετηθεί γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Πιο ξεκάθαρα θα γίνουν τα πράγματα την Πέμπτη, οπότε θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα.

Η συνάντηση με Καραμανλή και Σαμαρά
Χθες, περίπου 45 λεπτά κράτησε η πρώτη συνάντηση μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Εξερχόμενος του γραφείου του Καραμανλή στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πώς πήγε η συνάντηση, απάντησε «θαυμάσια» για να προσθέσει «τα εν οίκω μη εν δήμω».


Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στη Βουλή (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ, ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε στον Κώστα Καραμανλή το πρόγραμμα των 111 ημερών για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος αλλά και τις επόμενες κινήσεις του σε πολιτικό επίπεδο.

Σε «καλό και φιλικό κλίμα» έγινε και η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο για τη συγκεκριμένη συνάντηση δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες, εκτός του ότι στο γραφείο του τέως πρωθυπουργού στη Βουλή βρισκόταν και ο Γιάννης Τραγάκης που παρέδωσε στον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το επίσημο πρωτόκολλο της ΚΕΦΕ με τα τελικά αποτελέσματα.