13 Ιανουάριος 2016, 10:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2016, 14:44

Θεσσαλονίκη: Παιδικές παραστάσεις στα ρωσικά από Έλληνες της Ρωσίας

  • Θεσσαλονίκη: Παιδικές παραστάσεις στα ρωσικά από Έλληνες της Ρωσίας
  • Θεσσαλονίκη: Παιδικές παραστάσεις στα ρωσικά από Έλληνες της Ρωσίας
  • Θεσσαλονίκη: Παιδικές παραστάσεις στα ρωσικά από Έλληνες της Ρωσίας

Το 2016 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα και «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία. Λίγες ημέρες προτού το 2015 κλείσει τον κύκλο του, ο Σύλλογος Διάδοσης της Ρωσικής Γλώσσας και του Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη, έδωσε μια μικρή γεύση από τις εκδηλώσεις που ετοιμάζονται μέσα στο νέο έτος. Με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας, καθώς και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης, δόθηκαν χριστουγεννιάτικες παραστάσεις για τα ρωσόφωνα παιδιά που ζουν στη Θεσσαλονίκη.

«Πιστεύουμε ότι καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε τα σχέδιά μας και να χαρίσουμε στα παιδιά μας μια πραγματική ιστορία των Χριστουγέννων», σημειώνει η Άννα Βαφειάδου, πρόεδρος του Συλλόγου Διάδοσης της Ρωσικής Γλώσσας και του Πολιτισμού.

Όπως εξηγεί, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη χαρά, ενώ πολλοί ρωτούσαν εάν θα υπάρξουν αντίστοιχες εκδηλώσεις στο μέλλον. Στο σύλλογο, πάντως, ήδη προγραμματίζουν νέες παραστάσεις, την άνοιξη, στις οποίες θα υπάρχει και διερμηνέας ώστε να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν και παιδιά που δεν είναι ρωσόφωνα.

«Επί πολλούς αιώνες η Ελλάδα και η Ρωσία εμπλούτιζαν πολιτιστικά η μία την άλλη», λέει από τη μεριά του ο Ιβάν Σαββίδης. Ακόμα, υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε εξωτερικούς παράγοντες να κόψουν τους ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, ειδικά σε μια εποχή που η ρωσική γλώσσα διαδίδεται όλο και περισσότερο μεταξύ των νέων Ελλήνων.

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης ασχολείται συστηματικά με τη διάδοση της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Την άνοιξη του 2015 υπέγραψε συμφωνία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του τμήματος σλαβικών γλωσσών που ήταν στα πρόθυρα λουκέτου λόγω οικονομικών προβλημάτων.