13 Ιανουάριος 2016, 09:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2016, 09:30

Ανοίγει ο δρόμος για το μουσείο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

  • Ανοίγει ο δρόμος για το μουσείο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Στα χέρια ειδικών μουσειολόγων περνά πλέον το θέμα εξεύρεσης χώρου στη Νάουσα, προκειμένου να στεγαστεί η Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης, τα βιβλία της οποίας βρίσκονται σήμερα στις εγκαταστάσεις της Ευξείνου Λέσχης της πόλης, αλλά και μέρος των ιερών κειμηλίων που έφεραν οι πρόσφυγες από την Αργυρούπολη του Πόντου.

Σ’ αυτό κατέληξαν μετά από δίωρη συζήτηση ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης της πόλης Φώτης Φανιάδης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να επιλεγεί τελικά από τους μουσειολόγους το διατηρητέο κτήριο «Τουρπάλη», το οποίο εδώ και πολύ καιρό η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας βλέπει ως την καλύτερη επιλογή και ήδη διαθέτει έναν όροφό του.


Κατιφές 200 ετών από τον Πόντο στον υλικό πολιτιστικό πλούτο του συλλόγου

Οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά την ένταση των προηγούμενων ημερών, η οποία προκλήθηκε με αφορμή την ενοικίαση του ισογείου του διατηρητέου κτηρίου «Τουρπάλη» –ο χώρος ανήκει στο Δήμο– σε ιδιώτη, προκειμένου να λειτουργήσει καφετέρια. Ο Φώτης Φανιάδης υπέβαλε την παραίτησή του μετά την απόφαση του Δήμου, και ακολούθησαν διάφορες αντιδράσεις από Ποντίους της πόλης, καθώς και καθιστική διαμαρτυρία έξω από δημαρχείο Νάουσας.

«Ο δήμαρχος μας υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που οι μουσειολόγοι επιλέξουν τελικά το κτήριο “Τουρπάλη”, θα βγάλει από το ακίνητο τον ενοικιαστή. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με το Δήμο για το ζήτημα και θα πιέσουμε, όσο μπορούμε. Πιστεύω ότι σε περίπου ένα-ενάμιση μήνα θα έχουμε αποτέλεσμα. Σε αυτόν μας τον αγώνα έχουμε συμπαραστάτες την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και βουλευτές του νομού και θέλουμε και το Δήμο, καθώς και ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό», τόνισε στο pontos-news.gr ο Φώτης Φανιάδης.

Ήδη η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας προχωρά στη δημιουργία εργαστηρίου για την αποκατάσταση των όποιων φθορών στα βιβλία της Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης, με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή τους, ενώ στο μουσείο που θα δημιουργηθεί, θα εκτεθούν φορεσιές της Αργυρούπολης και όσα από τα ιερά κειμήλια των Αργυρουπολιτών παραχωρηθούν από το Μπενάκειο στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας.

«Προχωρούμε με σταθερά βήματα, χωρίς να πετάμε στα σύννεφα. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε από το Μπενάκειο όλα τα ιερά κειμήλια των προγόνων μας, αλλά τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Όταν γίνει το μουσείο μας, μαζί με τη μονή της Παναγίας Σουμελά και αυτήν του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος πόλος έλξης τουριστών στην περιοχή μας», κατέληξε ο Φώτης Φανιάδης.