11 Ιανουάριος 2016, 17:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2016, 17:34

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα το τελευταίο αντίο στην Άννα Συνοδινού

  • Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα το τελευταίο αντίο στην Άννα Συνοδινού
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία. Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής και απλός κόσμος κράτησαν το τελευταίο ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα ως ύστατο αποχαιρετισμό στη μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, Άννα Συνοδινού.

Στον επικήδειο που εκφώνησε, ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για την «Άννα της τέχνης», την «Άννα της Αμοργού», για τη μετέπειτα «ιερά μορφή της υποκριτικής που έζησε –όπως έλεγε– πλάι σε μεγάλες ψυχές, δυσαναπλήρωτους τεχνίτες, όπως τους Ροντήρη, Παξινού, Μινωτής, και τόσους άλλους».

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενώ ανάμεσα σε όσους την αποχαιρέτισαν ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Σπουδαία τραγωδός, ηθοποιός με σπάνιο μέταλλο φωνής που έβγαινε από τα βάθη της ψυχής της, προσωπικότητα χαρισματική, γυναίκα με ισχυρή θέληση και πείσμα όσο λίγοι, η Άννα Συνοδινού σημάδεψε με την παρουσία της όχι μόνο τη θεατρική, αλλά και την πολιτική σκηνή.

Άννα Συνοδινού: Όλα πρέπει να τα πουλήσει η Ελλάδα για να αγοράσει δασκάλους. Χρειαζόμαστε ένα στρατό Πολιτισμού.

Ο ανιψιός της Γιάννης Συνοδινός μίλησε για έναν άνθρωπο εξαιρετικά προικισμένο που ήξερε μόνο ν’ αγαπά, και με το θάνατό της κλείνει ένας μακρύς κύκλος για το ελληνικό θέατρο και για τον ελληνικό πολιτισμό.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Παρόντες στην κηδεία της Άννας Συνοδινού ήταν –μεταξύ άλλων– ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Λούκα Κατσέλη, βουλευτές και στελέχη κομμάτων, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Σοφία Βούλτεψη.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Το παρών έδωσαν και άνθρωποι της Τέχνης. Ανάμεσά τους οι: Εύα Κοταμανίδου, Χρήστος Λεοντής, Σωτήρης Χατζάκης, Γιώργος Μεσσάλας, Μιμή Ντενίση, Κώστας Πρέκας, Νικήτας Τσακίρογλου, Ζωή Λάσκαρη, Άννα Φόνσου, Άννα Βαγενά, Θάλεια Προκοπίου, Φώτης Μεταξόπουλος, Χρήστος Κολοβός, Ζαχαρίας Ρόχας, Μάριος Φραγκούλης.

Στεφάνια έστειλαν η Βουλή των Ελλήνων, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος, το ΔΣ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, ο Αντώνης Σαμαράς.