11 Ιανουάριος 2016, 18:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2016, 17:34

Bloomberg: Ύφεση 1,8% για την Ελλάδα

  • 3,8 εκατ. Έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπύρος Τσαντόπουλος)

Ύφεση 1,8% αναμένεται να καταγράψει η Ελλάδα το 2016, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2015 και αφορούσε 93 οικονομίες του κόσμου. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών με υψηλή ύφεση, μετά τη Βενεζουέλα (3,3%) και τη Βραζιλία (2,5%).

Με βάση το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα καταστήσει δυσκολότερη την αποπληρωμή του χρέους ύψους εκατοντάδων δισ. δολαρίων.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στις πιέσεις που ασκούνται στην οικονομία λόγω του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος προς τη χώρα μας.

Κατά το Bloomberg, ύφεση θα καταγράψουν επίσης το Εκουαδόρ και η Ρωσία (0,5%). Για την οικονομία της Αργεντινής, οι οικονομολόγοι προβλέπουν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιπες χώρες αναμένεται να σημειώσουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Στον αντίποδα οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται για ασιατικές χώρες: Την Ινδία (7,4%), το Βιετνάμ (6,6%), τα Μπανγκλαντές (6,6%), την Κίνα (6,5%) και τη Σρι Λάνκα (6,4%).