15 Αύγουστος 2013, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:13

Στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο ο Φώτης Κουβέλης

  • Ο Πόντος έψαλλε τα κάλαντα στον Κουβέλη

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας. Παράλληλα, στο Ιερό Προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Τις μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. Επίσης στην Καστανιά θα βρεθεί σήμερα και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα ανήμερα της Παναγίας στην Παναγία Σουμελά, είναι το εξής:

07:00 Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος

09:45 Προσέλευση προσκεκλημένων

10:30 Επίσημη Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη

12.30 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων

Για μια χρονιά ακόμη θα δοθεί υποτροφία από το Πανελλήνιο Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» σε αριστεύσαντα/σασα μαθητή/τρια του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας στην μνήμη των παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003

Όπως κάθε χρόνο, νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων του Συναπαντήματος με παραδοσιακές φορεσιές θα «φυλάττουν» και θα «φρουρούν» τη Σεπτή Εικόνα της Σουμελιώτισσας.

Ιδιαίτερο γεγονός που λαμπρύνει το φετινό εορτασμό αποτελεί η έλευση από την Αθήνα της βαλσαμωμένης καρδιάς του Αρχηγού της Ελληνικής επανάστασης του 1821 Αλέξανδρου Υψηλάντη, ήρωα ποντιακής καταγωγής από την Υψηλή του Πόντου όπου αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία. «Να στείλετε, τουλάχιστο, την καρδιά μου στην Ελλάδα άνηκε πάντοτε εις την πατρίδα μου και επιθυμία να αποδοθεί εις το ελεύθερον χώμα της»

Τελευταία επιθυμία του Αλέξανδρου, ήταν η καρδιά του να απομακρυνθεί από το σώμα του και να σταλεί στην Ελλάδα. Η επιθυμία πραγματοποιήθηκε από το Γεώργιο Λασσάνη και εδώ και χρόνια βρίσκεται στο «Αμαλίειον Οικοτροφείον Θηλέων» των Αθηνών, στο Ναό των Ταξιαρχών.