16 Ιανουάριος 2016, 14:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2016, 13:46

Οι Ακρίτες του Δημήτρη Σκουρτέλη σε έκθεση στο Περιστέρι

  • Οι Ακρίτες του Δημήτρη Σκουρτέλη σε έκθεση στο Περιστέρι
    Μια τυπική μάχη Ακρίτα, κατά τον ζωγράφο Δημήτρη Σκουρτέλη

Αφοσιωμένος στην απεικόνιση του Ακριτικού Έπους στο έργο του, ο Δημήτρης Σκουρτέλης χρόνια τώρα εντυπωσιάζει με τον τρόπο που αποτυπώνει στον καμβά ακριτικά τραγούδια, ποιήματα ή πεζά κείμενα τα οποία περιγράφουν τη ζωή των Ακριτών.

Μικρασιάτης ζωγράφος, ειδικευμένος στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης και με σπουδές στη Γαλλία, ο Δημήτρης Σκουρτέλης παρουσιάζει από τις 18 έως τις 24 Ιανουαρίου τα έργα του –νέα και παλιότερα– στην έκθεση «Οι Ακρίτες», στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Περιστερίου (Εθνικής Αντιστάσεως και Καραθεοδωρή).

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομιλίες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2015, στις 20:00.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομιλίες έχουν ως εξής:

  • Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου ο εικαστικός και διδάκτωρ της Φιλοσοφίας των Επιστημών Βασίλειος Αράπης θα πραγματευτεί το θέμα «Η διαχρονικότητα και η ανάγκη της τέχνης».
  • Για τη «Βυζαντινή οπλομαχία» θα μιλήσει την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου ο Γεώργιος Γεωργάς, εκπαιδευτής μεσαιωνικής σπαθασκίας, κλασικής ξιφασκίας, και ιστορικός ερευνητής.
  • Η γιατρός, εικαστικός και ποιήτρια Ευαγγελία Σερέτη, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου θα αναπτύξει το θέμα «Ο Διγενής σήμερα».
  • Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο ίδιος ο Δημήτρης Σκουρτέλης θα ασχοληθεί με το θέμα «Η αρχή και η πορεία των ακριτικών επών μέσα στην ιστορία».
  • Η έκθεση και ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσουν με την ιστορικό Μίτση Πικραμένου που θα μιλήσει για τους «Ακρίτες του 20ού αιώνα» (Δέλτα, Δραγούμης, Μελάς, Ριανκούρ).

Τον εικαστικό σχολιασμό των έργων έχει αναλάβει ο Νίκος Μπουκουβάλας.