11 Ιανουάριος 2016, 11:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2016, 10:50

Τρύπα μισό δισ. ευρώ βλέπουν οι δανειστές στο Ασφαλιστικό

  • Συνάντηση Κατρούγκαλου με θεσμούς για το Ασφαλιστικό
    Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 500.000.000 ευρώ είναι η «τρύπα» που βλέπουν οι δανειστές από τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Μάλιστα εκτιμούν ότι δεν καλύπτεται η προϋπόθεση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος.

Από τις πρώτες διαρροές προκύπτει, ότι ύστερα από την εξέταση του σχεδίου νόμου που προτείνει η ελληνική πλευρά, οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται πως διαφωνούν τόσο με την προοπτική της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και με τις περικοπές που προκύπτουν αναπόφευκτα, στις νέες συντάξεις.

Οι θεσμοί πιστεύουν ότι οι παρεμβάσεις που προτείνονται δεν βοηθούν στο να δοθεί βιωσιμότητα για παραπάνω από 4-5 έτη.

Αντίστοιχα, ισχυρίζονται ότι η μεταφορά βαρών στους συνταξιούχους που θα προκύψουν στο εξής με μείωση των συντάξεών τους είναι άδικη και συνεπώς πρέπει να πληρώσουν ανάλογο... τίμημα και οι εν ενεργεία συνταξιούχοι. Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών, αρχίζουν να δημιουργούν το έδαφος για να απαιτήσουν ξανά περικοπές στις σημερινές, κύριες συντάξεις.

Πάντως, φαίνεται ότι στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, οι εκπρόσωποι των θεσμών, ετοιμάζονται να θέσουν και θέμα καταβολής του εφάπαξ βοηθήματος.