11 Ιανουάριος 2016, 09:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2016, 10:45

Πώς είδε ο ξένος Τύπος τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη

  • Πώς είδε ο ξένος Τύπος τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη
    O νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφίζεται με την οικογένεια του μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (φωτ.: Γρ.Τύπου Κ. Μητσοτάκη/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας που διεξήχθησαν χθες απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Οι πρώτες αναφορές στο πρόσωπό του κάνουν λόγο για «μεταρρυθμιστή πολιτικό που θα αντιπαρατεθεί στον Αλέξη Τσίπρα» σχεδόν σε όλους τους τομείς της διακυβέρνησης.

Οι Έλληνες συντηρητικοί εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη νέο ηγέτη τους, ελπίζοντας ότι έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει τις προοπτικές τους και να αντιπαρατεθεί στον Αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Ο Μητσοτάκης, 47χρονος μεταρρυθμιστής βουλευτής και γόνος μίας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες, αναμένεται να ασκήσει πίεση στον 41χρονο Τσίπρα εν όψει μίας κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας» προσθέτει. Το Reuters υπογραμμίζει ότι ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πρώην τραπεζικό στέλεχος, που υπήρξε επικριτής των πρακτικών των συνδικάτων και της κρατικής σπατάλης.

«Αποκάλεσε τον Τσίπρα "ψεύτη", αλλά επίσης άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεργασθεί μαζί του επί εθνικών θεμάτων υπό ειδικούς όρους» μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά των πολιτικών της Δεξιάς στην Ελλάδα και έχει δεσμευτεί να οδηγήσει το κόμμα του προς το κέντρο της πολιτικής σκακιέρας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την εκλογή του νέου ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας. «Ένα χρόνο αφού έχασε την εξουσία στην Ελλάδα, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 47 ετών, γιο ενός πρώην πρωθυπουργού, νέο ηγέτη του» σημειώνεται.

Ο Μητσοτάκης θα ηγηθεί ελληνικού αντιπολιτευτικού κόμματος. Δεσμεύεται να μην υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση του υπό κατάρρευση κρατικού ασφαλιστικού συστήματος, γράφουν οι Financial Times στον τίτλο τους.