10 Ιανουάριος 2016, 18:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2016, 18:28

Καραγκιόζης από την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και τον Τάκη Βαμβακίδη (φωτο)

  • Καραγκιόζης από την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και τον Τάκη Βαμβακίδη (φωτο)

Ξυπόλητος, φορώντας ένα χιλιομπαλωμένο πράσινο σακάκι, από το οποίο εξέχει η καμπούρα του, και μια αντίστοιχη μπεζ βερμούδα, ο Καραγκιόζης ξεσηκώνει με τις φωνές του, καλωσορίζοντας μικρούς και μεγάλους στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» της Καλαμαριάς.

Γυρίζει ανάμεσα στον κόσμο, κάνει τις συστάσεις του και ζητάει να του πουν, αν υπάρχει, κάποιος φούρνος ανοιχτός για να πάρει ψωμί για τα κολλητήρια του.

Αφού γκρινιάζει για τη μουσική και χτυπιέται στο σανίδι, ξεκινάει να ψέλνει τα κάλαντα στα ποντιακά, συνοδευόμενος από το ακροατήριό του. Η παράσταση Ο Καραγκιόζης στο μπερντέ και στη σκηνή έχει αρχίσει!

Πολύς κόσμος συνέρρευσε στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη το σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιανουαρίου, όπου με πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς ανέβηκε η εν λόγω παράσταση.

Μικροί και μεγάλοι γέλασαν με την ψυχή τους, βλέποντας τον Καραγκιόζη ζωντανό στη σκηνή, τον οποίο υποδύθηκε εξαιρετικά ο γνωστός Πόντιος ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, αλλά και τις φιγούρες θεάτρου σκιών του καραγκιοζοπαίκτη Μάκη Χάρμπα, που «ανακάτεψε» τον γνωστό λαϊκό ήρωα με τους καλικάντζαρους.


Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης

«Πρόκειται για μια εξαιρετική συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς. Ανεβάζουμε τον Καραγκιόζη στο θέατρο σκιών και ζωντανό στη σκηνή. Εικοσιπέντε χρόνια σχετίζομαι με τον Καραγκιόζη και θέλω να δίνω χαρά στα παιδιά. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε συνεργασία και με άλλους συλλόγους», είπε στο pontos-news.gr ο Τ. Βαμβακίδης.

«Με τον Τάκη Βαμβακίδη ανεβάζουμε στο θέατρο σκιών αλλά και στη σκηνή ένα θεσσαλικό παραμύθι, το οποίο μου έλεγε ο παππούς μου και με συγκινούσε από παιδί. Αυτό θέλουμε να το διηγηθούμε και να το κάνουμε γνωστό και σε άλλους», είπε από την πλευρά του ο καραγκιοζοπαίκτης Μ. Χάρμπας.


Ο καραγκιοζοπαίχτης Μάκης Χάρμπας

Στη συγκεκριμένη παράσταση χρησιμοποιεί και φιγούρα Ποντίου, προκειμένου να σατιρίσει την επικαιρότητα και εν προκειμένω τις δηλώσεις Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Όπως λέει ο Μ. Χάρμπας, το θέατρο σκιών πάντοτε σατίριζε την επικαιρότητα. «Θέλουμε να δώσουμε χαρά στους μικρούς μας φίλους, αλλά και στους μεγάλους, αφού ο Καραγκιόζης έχει μεγάλη ιστορία και θυμίζει σε όλους μας τα παιδικά μας χρόνια.


Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς Κώστας Ζώης

»Επιθυμία μας ήταν να κάνουμε μια εκδήλωση που να ξεφεύγει από τις συνηθισμένες δραστηριότητες των ποντιακών συλλόγων, οι οποίες σχετίζονται με το χορό, τη λύρα και το τραγούδι. Θέλαμε κοντά μας πολύ κόσμο και γι’ αυτό βάλαμε και πολύ χαμηλό εισιτήριο», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς Κώστας Ζώης.

Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης