9 Ιανουάριος 2016, 13:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2016, 11:51

Μπαν Κι Μουν: Πιο κοντά από ποτέ η διευθέτηση του Κυπριακού

  • Συνάντηση με τον Μπαν Κι-μουν θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας
    (Φωτ.: EPA/Justin Lane)

Την πεποίθηση ότι, ενώ δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, παρουσιάζεται μια «πραγματικά μοναδική ευκαιρία» για να επιτύχει τελικά η διαδικασία, εκφράζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ δηλώνει πεπεισμένος πως η διευθέτηση του ζητήματος είναι σήμερα «πιο κοντά από ποτέ».

Καλεί ωστόσο τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να διατηρήσουν την υπάρχουσα δυναμική, καθώς «οι συνομιλίες βρίσκονται σε ουσιαστική φάση και εξετάζονται βασικά ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια».

Ο Μπαν Κι Μουν επισημαίνει ότι οι προσεχείς μήνες παραμένουν ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν στους «σκληρούς συμβιβασμούς», που είναι αναγκαίοι για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης το συντομότερο.

Στην επτασέλιδη έκθεση, που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γγ του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι, προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε περαιτέρω συγκλίσεις στα εκκρεμή ζητήματα για όλα τα κεφάλαια, ιδιαίτερα το περιουσιακό.