9 Ιανουάριος 2016, 11:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2016, 11:12

Πεταλούδα Μονάρχης: Η Google μνημονεύει την 41η επέτειο της ανακάλυψης της κρυψώνας της

  • Πεταλούδα Μονάρχης: Η Google μνημονεύει την 41η επέτειο της ανακάλυψης της κρυψώνας της

Την πεταλούδα Μονάρχης (Danaus plexippus) και τα 41 χρόνια από την ανακάλυψη της κρυψώνας της τιμά με η Google με το σημερινό της doodle.

Τον Ιανουάριο του 1975, ο Καναδός ζωολόγος Φρεντ Ούρκουχαρτ, μαζί με τους συνεργάτες του, κατάφερε να ανακαλύψει που περνούσαν το χειμώνα οι πεταλούδες. Είναι από τις μεγαλύτερες πεταλούδες στον κόσμο και ζει κυρίως στη Βόρεια Αμερική.

Σπάνια μπορεί να βρεθεί στη δυτική Ευρώπη ή σε άλλες περιοχές του κόσμου όπως η Αυστραλία, η Ινδία, οι Αζόρες, κ.ά. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από το χαρακτηριστικό πορτοκαλί-μαύρο χρώμα των φτερών της.

Οι θηλυκές πεταλούδες γεννούν αυγά στα μεταναστευτικά ταξίδια τους. Στη διάρκεια του ταξιδιού θα γεννηθούν τέσσερις γενιές. Η τελευταία είναι αυτή που θα ολοκληρώσει το ταξίδι. Το μεταναστευτικό τους ταξίδι είναι μοναδικό και αξιοθαύμαστο. Κάθε χρόνο ακολουθούν την ίδια διαδρομή και χρησιμοποιούν τα ίδια δέντρα.

Είναι υπερατλαντικό (μέχρι και 4.800 χλμ) και διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ ότι η ζωή τους, που διαρκεί λιγότερο από δύο μήνες.