8 Ιανουάριος 2016, 11:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2016, 10:53

Δίκη στις ΗΠΑ για τη selfie ενός πιθήκου και τα πνευματικά του δικαιώματα!

  • Δίκη στις ΗΠΑ για τη selfie ενός πιθήκου και τα πνευματικά του δικαιώματα!

Ένας σπάνιος μαύρος μακάκος που τράβηξε μια selfie δεν μπορεί να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα για τη φωτογραφία αυτή, διότι δεν είναι άνθρωπος! Αυτή την πολύ απλή διαπίστωση έκανε... επίσημη ετυμηγορία Αμερικανός δικαστής, που κλήθηκε να αποφασίσει αν θα αποδοθούν πνευματικά δικαιώματα στον επτάχρονο μακάκο Ναρούτο για χρήση της φωτογραφίας του από τον Βρετανό φωτογράφο Ντέιβιντ Σλέιτερ.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η οργάνωση για την προστασία των ζώων PETA ισχυριζόμενη ότι ένα ζώο μπορεί να είναι ιδιοκτήτης αντί να αποτελεί αντικείμενο ιδιοκτησίας.

Ο δικαστής έδωσε στην οργάνωση τη δυνατότητα να επαναδιατυπώσει την προσφυγή, αποδεχόμενος ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ και ο Πρόεδρός της δύνανται να επεκτείνουν νομική προστασία στα ζώα, όχι όμως στο Νόμο Περί Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά την πλευρά του εναγομένου, ο δικηγόρος του Άντριου Ντιούι είπε ότι ακόμα και αν τροποποιηθεί η προσφυγή, ο δικαστής θα τους δικαιώσει.

«Ακόμα και η γάτα μου θα κέρδιζε αυτή την υπόθεση. Δεν είναι περίπλοκο το θέμα. Το μόνο που μετράει πραγματικά είναι ότι ο ενάγων είναι πίθηκος», είπε.

Tags