8 Ιανουάριος 2016, 10:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2016, 10:22

Έρχεται το νέο πρόγραμμα Leader για ανέργους και αγρότες

  • Έρχεται το νέο πρόγραμμα Leader για ανέργους και αγρότες
    (Φωτ. Αρχείου: ΑΠΕ/ΜΠΕ/ Βάιος Χασιάλης)

Επιδοτήσεις έως και 600.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν ξεκίνημα ή να εκσυγχρονίσουν τις ήδη υφιστάμενες θα παράσχει το νέο Leader που ανοίγει μέσα στο α’ εξάμηνο του 2016.

Το πρόγραμμα αφορά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτουρισµό, την οικοτεχνία, τη βιοτεχνία και την παροχή υπηρεσιών (χώροι εστίασης, καταλύματα, τουριστικά γραφεία κτλ. ) στις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για την έγκριση περίπου 50 στρατηγικών επενδύσεων τοπικής ανάπτυξης στις οποίες θα συμμετέχουν Δήμοι και Τοπικές Κοινότητες μέχρι 15.000 κατοίκους, ενώ προτεραιότητα για τις ιδιωτικές επενδύσεις θα έχουν οι αγρότες, οι άνεργοι και οι γυναίκες.

Το πρόγραμμα Leader θα καλύπτει δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως οικοδομικών εργασιών κτλ., διαµόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησης, αγοράς νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, αγοράς λοιπού εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και αγοράς οχημάτων για τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, αμοιβές µμηχανικών και συμβούλων, έκδοσης διαφημιστικών φυλλαδίων, αγοράς ειδικών επαγγελματικών μέσων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών, αλλά και δαπάνες για την κάλυψη του κόστους μελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων και πιστοποίησης.

Τα είδη των παραγόμενων τροφίμων που μπορούν να τύχουν επιδότησης είναι μεταξύ άλλων προϊόντα δημητριακών και ζυμαρικά, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα, μπαχαρικά, ελιές, ξηροί καρποί, όσπρια, προϊόντα με μέλι και γαλακτοκομικά προϊόντα.