8 Ιανουάριος 2016, 09:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2016, 09:43

Έρευνα «πόθεν έσχες» για Μαρίν και Ζαν-Μαρί Λεπέν

  • Έρευνα «πόθεν έσχες» για Μαρίν και Ζαν-Μαρί Λεπέν
    Στο «μικροσκόπιο» τα οικονομικά των Λεπέν (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Προανάκριση σε βάρος της επικεφαλής της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν αλλά και του πατέρα της και πρώην αρχηγού του κόμματος Ζαν Μαρί Λεπέν άρχισε η οικονομική εισαγγελία του Παρισιού καθώς υπάρχουν σε βάρος τους υποψίες ότι υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις για τις περιουσίες τους.

Η Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι θα εξετάσει εάν οι Λεπέν υπέβαλαν ψευδές «πόθεν έσχες», εξηγώντας πως ενδέχεται να υποτίμησαν τα περιουσιακά στοιχεία που διέθεταν από κοινού το 2014. Αρχικά στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας βρισκόταν ο Ζαν Μαρί Λεπέν. Ωστόσο στη συνέχεια έγινε και η κόρη του αντικείμενο έρευνας. 

Σε βάρος του Λεπέν υπάρχουν υποψίες για φορολογική απάτη με επιβαρυντικές περιστάσεις, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα με επιβαρυντικές περιστάσεις και ψευδείς δηλώσεις στις αρχές. Η Μαρίν Λεπέν είχε προσφύγει στο γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της δικαστικής διερεύνησης της δήλωσής της, αλλά η προσφυγή της απορρίφθηκε.

Τα αδικήματα των Λεπέν, εφόσον επιβεβαιωθούν επισύρουν πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ, 3ετή φυλάκιση και 10ετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των παραβατών.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις φέρουν την Μαρίν Λεπέν να περνά στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία.