8 Ιανουάριος 2016, 09:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2016, 09:08

Πληρώστε τα τέλη σήμερα αλλιώς έρχονται πρόστιμα

  • Μέτρα της Τροχαίας για το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πρόστιμο ίσο με το οφειλόμενο ποσό τελών θα υποχρεωθούν να καταβάλουν όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα μέχρι και σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας του 2016. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο υπόχρεος θα καταβάλλει διπλάσια τέλη κυκλοφορίας. Επιπλέον, ο κάτοχος οχήματος που δεν πληρώσει εμπρόθεσμα κινδυνεύει με αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός του. 

Ήδη έχει δοθεί εντολή στην Τροχαία, κατά τους ελέγχους που διενεργεί σε διερχόμενα αυτοκίνητα, να ερευνά εάν οι κάτοχοι των οχημάτων έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση που τα όργανα της Τροχαίας θα διαπιστώνουν ότι ο ελεγχόμενος κάτοχος οχήματος δεν έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, έχουν την εξουσία βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας να τού αφαιρέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας θα επιστρέφονται από την Τροχαία μόνο εφόσον ο παραβάτης προσκομίσει αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας και του οφειλομένου προστίμου.

Όσοι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις ΔΟΥ δηλώνοντας «ακινησία», θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελείας για το έτος 2016.

Ο φορολογούμενος που ενδιαφέρεται να υποβάλει δήλωση «ακινησίας» και να καταθέσει τις πινακίδες του Ι.Χ. αυτοκινήτου του στη ΔΟΥ οφείλει να προσκομίσει τα κάτωθι έγγραφα:

  • Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
  • Πινακίδες κυκλοφορίας.
  • Φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού του 2015.
  • Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2015.
  • Αντίγραφο του εντύπου Ε9, από το οποίο προκύπτει ότι (ο φορολογούμενος) έχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης για να αφήσει το όχημά του. Αν το Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομιστεί μισθωτήριο συμβόλαιο για μία θέση πάρκινγκ.