7 Ιανουάριος 2016, 16:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2016, 16:39

«Ναι» των εργοδοτών σε Τσίπρα για αύξηση των εισφορών

  • «Ναι» των εργοδοτών σε Τσίπρα για αύξηση των εισφορών
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Με ένα Tweet η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε τον… λευκό καπνό που βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων. «Ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για λελογισμένη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις», έγραψε η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης.

Οι πρόεδροι των ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ σε κοινή τους ανακοίνωση τάσσονται υπέρ μιας μικρής και προσωρινής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τονίζει ότι στο όνομα της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού οφείλει να επιλέξει το μη χείρον βέλτιστον.

Αυτό σημαίνει ότι «η λιγότερο επώδυνη λύση» είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων συνολικά κατά μία μονάδα (επιμερισμένη σε εργοδότες και εργαζομένους) με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/2017 και την εφαρμογή του νέου νόμου.

Σε ανακοίνωσή του του Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι το «ναι» των εργοδοτών διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Στη συνάντηση Τσίπρα-εργοδοτών υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού, οικονομικού και εμπορικού κλίματος, και τα αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή μέτρα.