7 Ιανουάριος 2016, 20:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2016, 18:02

Ν. Αυστραλία: Τέλος το κονδύλι για τη διατήρηση των ελληνικών ως «μητρική» γλώσσα

  • Αυστραλία: Εκμάθηση ελληνικής γλώσσας σε νηπιαγωγεία της Βικτώριας
    (Φωτ.: hellenicnews.au.com)

Δυσάρεστα νέα έρχονται από την πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, όπου σταματά για τα ελληνικά η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Διατήρησης και Ανάπτυξης της Μητρικής Γλώσσας των μαθητών, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία τα τελευταία πέντε χρόνια. Δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας Νέος Κόσμος, αναφέρει πως με ανακοίνωσή της η πολιτειακή υπουργός Παιδείας της Νότιας Αυστραλίας Σούζαν Κλόουζ διευκρίνισε ότι οι αλλαγές στο πρόγραμμα διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στα δημόσια σχολεία ισχύουν από αυτόν το μήνα.

Εκτός των ελληνικών, καταργείται η χρηματοδότηση και για τα ιταλικά, τα τουρκικά, τα σερβικά και τα χμερ (γλώσσα της Καμπότζης).

Μετά από ερώτηση του υποψήφιου ομοσπονδιακού βουλευτή του Εργατικού Κόμματος (ALP) Στάθη Γεωργανά για ποιο λόγο συνέβη κάτι τέτοιο, η Σούζαν Κλόουζ απάντησε πως μετά από λεπτομερή εξέταση που διεξήχθη από εμπειρογνώμονες κατά την περίοδο 2014-2015, διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα αδυνατεί πλέον να καλύψει όλο το φάσμα των γλωσσών. Έτσι φέτος θα χρηματοδοτηθεί μικρότερος αριθμός γλωσσών, μαθητών οι οποίοι μετανάστευσαν στην Αυστραλία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όσο για τα νεοελληνικά, αυτά θα παραμείνουν ως «δεύτερη» γλώσσα στη διδακτέα ύλη των δημόσιων σχολείων με ένα τριετές υποστηρικτικό πρόγραμμα.