7 Ιανουάριος 2016, 14:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2016, 14:02

Πέθανε η Άννα Συνοδινού, η μεγάλη Ελληνίδα τραγωδός

  • Πέθανε η Άννα Συνοδινού, η μεγάλη Ελληνίδα τραγωδός
    Η Άννα Συνοδινού στην κωμωδία «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, το 2006 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)

Για περισσότερα από 60 χρόνια υπηρέτησε το θέατρο, ενώ ήταν μία από τις κορυφαίες τής Επιδαύρου έχοντας ενσαρκώσει τις περισσότερες ηρωίδες της ελληνικής Τραγωδίας. Η Άννα Συνοδινού, η μεγάλη Ελληνίδα τραγωδός, αλλά και βουλευτής και υφυπουργός, άφησε την τελευταία της πνοή την Πέμπτη σε ηλικία 88 ετών, σε κλινική στην Κυψέλη όπου νοσηλευόταν.

Είχε γεννηθεί στο Λουτράκι Κορινθίας στις 21 Νοεμβρίου 1927. Ήταν το όγδοο παιδί της οικογένειας που καταγόταν από την Αμοργό.

Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, στη σκηνή εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1948 στον Σιρανό ντε Μπερζεράκ που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Ροντήρης. Κατόπιν, συνεργάστηκε με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Μίμη Φωτόπουλο και τον Νίκο Χατζίσκο στο Ελεύθερο Θέατρο.


Σκηνή από την ταινία Θανασάκης ο Πολιτευόμενος (1954)

Από το 1956 έως το 1964 διατέλεσε μόνιμο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου και διέπρεψε δίπλα στην Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή και τον Θάνο Κωτσόπουλο. Το 1955 και το 1957 της απονεμήθηκε το έπαθλο της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Το 1965 η Άννα Συνοδινού ιδρύει το θίασο «Ελληνική Σκηνή», και αναζητώντας θεατρική στέγη εκμισθώνει το παλαιό λατομείο του Λυκαβηττού και δημιουργεί το πασίγνωστο θέατρο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου.

Η χούντα ανακάλεσε την άδεια χρήσης του θεάτρου στο Λυκαβηττό και της αφαίρεσε το διαβατήριό της. Το 1972 η Συνοδινού επανήλθε στο θέατρο, και μετά την πτώση της δικτατορίας αφοσιώθηκε στην πολιτική. Από το 1974 έως το 1989 εξελέγη πέντε φορές βουλευτής με τη ΝΔ, ενώ από το 1977 έως το 1980 διατέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.


Κωνσταντίνος Καραμανλής και Άννα Συνοδινού (φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποχώρησε από την πολιτική σκηνή τον Μάρτιο του 1990. Η Άννα Συνοδινού παραιτήθηκε τόσο από το βουλευτικό αξίωμα όσο και από το κόμμα της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα πανό που άνοιξε η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών Μαρίνα Δίζη κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος», έγραφε το πανό.


Το περιστατικό στη Βουλή εξαιτίας του οποίου η Άννα Συνοδινού αποχώρησε από την πολιτική

Μετά την πολιτική η Άννα Συνοδινού επανήλθε στο θέατρο ερμηνεύοντας, εκτός από αρχαίο δραματολόγιο, ρόλους του νεότερου ελληνικού θεάτρου με το Εθνικό Θέατρο. Ακόμα, εμφανίστηκε σε ξένες και ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σε θεατρικές παραγωγές για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Παράλληλα, δίδαξε στις θεατρικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Πέλου Κατσέλη, της Καλλιτεχνικής Εταιρείας Αθηνών και του Ωδείου Αθηνών. Για την προσφορά της έχει τιμηθεί με τα παράσημα Ευποιίας και τον Ταξιάρχη του Φοίνικος, καθώς και με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών.

  • Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.