6 Ιανουάριος 2016, 22:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιανουάριος 2016, 22:38

Διαψεύδει το ΥΠΕΞ την τουρκική προπαγάνδα για την νέα τραγωδία στο Αιγαίο

  • Διαψεύδει το ΥΠΕΞ την τουρκική προπαγάνδα για την νέα τραγωδία στο Αιγαίο
    (Φωτ. αρχείου)

Με συγκεκριμένα στοιχεία το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει σημείο-σημείο την τουρκική προπαγάνδα ότι η τραγωδία στα τουρκικά παράλια, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων προσφύγων, οφείλεται σε δήθεν επαναπροώθηση των σκαφών που επέβαιναν!

Όπως τονίζει το ΥΠΕΞ, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής διαψεύδει κατηγορηματικά τους εν λόγω ισχυρισμούς μια και μεταξύ άλλων κοντά στο σημείο της τραγωδίας έκαναν περιπολία δυο σκάφη της FRONTEX τα οποία δεν κατέγραψαν τίποτε.

Γεγονός που επιβεβαιώνει πως οι ισχυρισμοί μερίδας του τουρκικού Τύπου είναι παντελώς αβάσιμοι και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Παράλληλα η Αθήνα υπενθυμίζει ότι μόνο το 2015 σε χιλιάδες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και με τη συνδρομή σκαφών κρατών-μελών της ΕΕ που συμμετέχουν στην επιχείρηση Ποσειδών, έχει διασώσει μέσα από την θάλασσα περισσότερους από 103.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τέλος το ΥΠΕΞ τονίζει ότι η αναζήτηση ευθυνών σε τρίτους από τέτοιου είδους δημοσιεύματα, δεν βοηθούν στην προσπάθεια που καταβάλλεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας για την αποτελεσματική διαχείριση θεμάτων που αφορούν τις προσφυγικές ροές.