14 Αύγουστος 2013, 12:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:14

Το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη κάνει το γύρο του κόσμου

  • Στα ύψη η παραβατικότητα σε τουριστικές περιοχές

Το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη κάνει το γύρο του κόσμου. Δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο νησί - «Γεύμα υπό το φως το κεριών και με ζεστή μπύρα», λένε τα διεθνή ΜΜΕ

Συνεχίζεται η μάχη με το χρόνο στη Σαντορίνη προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζει το νησί μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στο Μονολίθι.

Την ίδια στιγμή το «μπλακάουτ» της Σαντορίνης κάνει το γύρο του κόσμου, καθώς πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

«Γεύμα υπό το φως το κεριών και με ζεστή μπύρα» γράφει η Huffington Post, περιγράφοντας κάπως ποιητικά το πρόβλημα ηλεκτροδότησης του νησιού. Η δημοφιλής ιστοσελίδα αναφέρει πως «οι επισκέπτες στο ελληνικό θέρετρο γευματίζουν υπό το φως των κεριών, πίνοντας ζεστή μπύρα, καθώς μια πυρκαγιά σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό άφησε ολόκληρο το νησί χωρίς ρεύμα, την περίοδο που η τουριστική κίνηση είναι στην αιχμή της».

«Η Δημόσια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ξεκίνησε την αποκατάσταση αργά την Τρίτη. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από την πυρκαγιά στον σταθμό, τα αίτια της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστά. Η Σαντορίνη είναι ένας από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, προσελκύοντας περίπου 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες. Είναι διάσημο νησί για την θέα του και για το ηλιοβασίλεμα».

«Το νησί της Σαντορίνης, ένας από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας, χτυπήθηκε την Τρίτη από μια σαρωτική έλλειψη ενέργειας, ύστερα από πυρκαγιά στο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού. Το νησί είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά το μεσημέρι στη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην πρωτεύουσα του νησιού τα Φηρά», ανέφερε το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, France24.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι οι επισκέπτες του νησιού αναμένεται να δειπνήσουν υπό το φως των κεριών με ζεστή μπύρα, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

Τις προβλέψεις της βρετανικής εφημερίδας για ρομαντικό δείπνο προτίμησε και η ιστοσελίδα από τη Σιγκαπούρη, straitstimes.com, που αναπαρήγαγε το δημοσίευμα. Το ιταλικό πρακτορείο RaiNews έκανε λόγο για ταλαιπωρία των επισκεπτών του νησιού, που διανύει την πιο έντονη τουριστική περίοδό του. Στη διακοπή αναφέρθηκαν τα αμερικανικά δίκτυα ABC και FoxNews μεταφέροντας, μάλιστα, τις δηλώσεις του δημάρχου Θήρας, Αναστάσιου-Νίκου Ζώρζου πως θα ξεκινούσε σταδιακά η εκ περιτροπής παροχή ρεύματος, ανά περιοχή.

«Η Σαντορίνη είναι γνωστή για τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα και τα γραφικά χωριά της που βρίσκονται σκαρφαλωμένα στους βράχους της. Αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς, που προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο», ανέφερε  χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του FoxNews.

Δήμαρχος Σαντορίνης:  Περιμένουμε τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη

«Περιμένουμε τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη», δηλώνει ο δήμαρχος του νησιού, Τάσος Ζώρζος, ο οποίος ανέφερε πως η ελπίδα είναι ότι σήμερα θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση με τη βοήθεια των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που θα φτάσουν στο νησί με τα πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο κατά τη διάρκεια της νύχτας δόθηκε περιοδικά και εκ περιτροπής ρεύμα σε όλες τις περιοχές του νησιού προσθέτοντας ότι κάθε ώρα που περνάει το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ολοένα και καλύτερα.

«Κάθε ώρα που περνάει έχουμε μια βελτίωση της κατάστασης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στο νησί αναμένονται γεννήτριες ισχύος άνω των 10 μεγαβάτ που μεταφέρονται με το Αρματαγωγό του πολεμικού ναυτικού, «Χίος».

Πηγή: protothema.gr