5 Ιανουάριος 2016, 17:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιανουάριος 2016, 16:52

34 σοροί προσφύγων, οι τρεις παιδιών, ξεβράστηκαν στα τουρκικά παράλια

  • 34 σοροί προσφύγων, οι τρεις παιδιών, ξεβράστηκαν στα τουρκικά παράλια
    Τούρκος στρατιώτης κοιτάζει τη σορό μιας γυναίκας που ξεβράστηκε στα τουρκικά παράλια (φωτ.: EPA)

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο Reuters, και ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιέγραψε πως άκουσαν ένα σκάφος να βυθίζεται και να χτυπάει στα βράχια. «Υποθέτω πως αυτοί οι άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να κολυμπήσουν», πρόσθεσε στη συνέχεια δίνοντας μια εξήγηση για αυτό που αντίκρυσαν οι διασώστες στα τουρκικά παράλια.

Συνολικά 34 πρόσφυγες, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία παιδιά, πνίγηκαν όταν βυθίστηκαν τα σκάφη που τους μετέφεραν στη Λέσβο, πιθανότατα λόγω θαλασσοταραχής. Οι 24 σοροί ξεβράστηκαν σε παραλία στο Αϊβαλί, ενώ δέκα ακόμα βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί πόσα ακριβώς ήταν τα πλοιάρια που βυθίστηκαν, ούτε και πόσοι άνθρωποι επέβαιναν σε αυτά.

Η τουρκική Ακτοφυλακή και άνδρες της Χωροφυλακής κατάφεραν να διασώσουν άλλους 12 πρόσφυγες από τη θάλασσα, κοντά στα βράχια της ακτογραμμής στο Αϊβαλί. 

Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι συνεχιζόμενοι έλεγχοι κατά μήκος των τουρκικών ακτών δεν έχουν αποτρέψει, μέχρι στιγμής, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική να επιβιβάζονται σε μικρά σκάφη, συχνά σε κακή κατάσταση, προκειμένου να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου και να φτάσουν στα ελληνικά παράλια.

«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εξακολουθούν να περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα με ρυθμό πάνω από 2.500 άτομα τη ημέρα», δήλωσε από τη Γενεύη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Τζόελ Μίλμαν.