4 Ιανουάριος 2016, 20:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2016, 19:38

Κύπρος: Θερμό έτος το 2016 για τα ενεργειακά

  • Κύπρος: Θερμό έτος το 2016 για τα ενεργειακά
    Καύση παραγομένου φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ (φωτ. αρχείου)

«Θερμό» έτος για τα ενεργειακά χαρακτήρισε το 2016 ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ενόψει της τριμερούς συνάντησης των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, Νίκου Αναστασιάδη, Αλέξη Τσίπρα και Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 28 Ιανουαρίου.

«Είναι πολύ σημαντικό να προωθήσουμε και γεωπολιτικά τις διμερείς και τις τριμερείς μας, ενδεχομένως και τετραμερείς μας σχέσεις» είπε. Ερωτηθείς, αν αναφέρεται στην Ιορδανία, ο υπουργός δεν διευκρίνισε. «Ας μην προτρέχουμε, έχουμε ενώπιον μας μια πολύ σημαντική τριμερή, μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ, από εκεί και πέρα θα γίνει προσπάθεια διεύρυνσης».

Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι η ατζέντα που αφορά τα ενεργειακά στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι εκτενής.

Ειδικότερα, αναφορικά με το πρόγραμμα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι αναμένεται εντός των επόμενων μερικών εβδομάδων να ολοκληρωθεί η είσοδος της British Gas (BG) στην κοινοπραξία του τεμαχίου 12. Αρκετές εξελίξεις, πρόσθεσε, θα υπάρξουν και σε σχέση με το ερευνητικό πρόγραμμα.

«Ευελπιστούμε σε ακόμη μία τουλάχιστον γεώτρηση, αλλά και στην προώθηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων και των υπόλοιπων εταιρειών οι οποίες είναι αδειοδοτημένες».