4 Ιανουάριος 2016, 18:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2016, 18:29

Τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό (πίνακας)

  • Τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό (πίνακας)
    (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)

Ποσοστά αναπλήρωσης από 0,8% έως 2% για τους συνταξιούχους προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό, το οποίο παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς και παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο αντιστοιχεί σε κάθε συνταξιούχο, καθορίζεται από τα έτη τα οποία είναι ασφαλισμένος τη στιγμή που θα αιτηθεί σύνταξη.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει μια κλίμακα ποσοστών αναπλήρωσης που ξεκινούν από το 0,8% για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης και καταλήγει σταδιακά στο 2% για όποιον έχει από 39 έτη ασφάλισης και πάνω.

Οι ασφαλισμένοι κύριας ασφάλισης δικαιούνται ανταποδοτικό μέρος σύνταξης που προκύπτει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης υπολογιζόμενα επί των συντάξιμων αποδοχών. Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνονται υπόψη:

  • Για τους μισθωτούς, ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.
  • Για τους έχουν αυτασφάλιση και για τους αγρότες, οι ασφαλιστικές κατηγορίες.

Το τελικό ποσό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης υπολογίζεται για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης, όπως φαίνεται από τον παρακάνω πίνακα.